Три места во кујната на кои никако не смеете да го чувате лебот!
Сигурно сте се запрашале зошто оваа храна ви станува толку брзо мувлосана. Причината лежи во тоа што веројатно некаде грешите, а проблемот е што го ставате на места кои не се соодветни за одржување на неговата виталност. Некои намирници не се јадат веднаш кога ќе ги купиме, или ги чуваме „за утре“, па затоа секоја храна бара посебен вид на грижа и одржување, односно да ја чуваме за да не се расипува.
Впрочем, внимавајте на местата каде што го чувате лебот, а во врска со тоа ќе можете безбедно да заштедите барем еден леб што нема да мувлоса, доколку го чувате правилно.
Врвот на фрижидерот во никој случај!
Ви се чини дека ова место е погодно за чување леб, бидејќи кога ќе го ставите таму, нема да ви пречи да одземете простор што можете да го искористите. Но, тоа воопшто не е добро, бидејќи топлината што доаѓа од уредите за ладење, а со тоа создава влажна средина во вреќата, па лебот побрзо ќе се расипува.
Избегнувајте да го држите и на машина за миење садови
Ако имате навика лебот да го чувате врз машината за миење садови, време е да ја искорените таа навика, бидејќи машината може да создаде топла средина која исто така ќе создаде влага и само ќе ја забрза мувлата.
Тргнете го лебот од шпоретот
Тргнете го и од шпоретот, бидејќи така пареата од готвењето лесно ќе стигне до вашиот леб и тогаш, секако, мувлата е неизбежна.