Водич за фитнес за почетници: Како да се откажете од шеќерот?
Од почетокот на времето, човекот го бара слаткиот вкус. Рано, задоволството од него го поврзуваше со напливот на енергија што го даваа слатките. Го добивавте преку мед додека производството на шеќер не се прошири надвор од Индија и Кина. Во средниот век, шеќерот се сметал за симбол на богатство и висок статус. Денес тоа веќе не е луксуз, туку ефтино искушение. Може да го најдеме насекаде околу нас и во сите видови прехранбени производи – слатки, пијалоци, сосови, супи, млечни производи и житарки. Списокот е огромен, што е дел од проблемот, лесно може да се претера. Непријатното е што создава и зависност – поради задоволството што го чувствуваме од вкусот. Сепак, на човечкото тело не му се потребни такви количини шеќер, а неговото прекумерно консумирање носи многу здравствени ризици.
Dosis facit venenum – дозата го прави отровот
Дозволете ми да направам разлика помеѓу безбедно и штетно количество шеќер, а најблиску до универзален клуч се препораките на Светската здравствена организација, според кои потрошувачката на шеќер не треба да надминува 10% од дневниот внес на калории. Односно, ако внесувате 2000 калории дневно, можете да си дозволите до 50 гр шеќер. Оваа препорака се заснова на широк опсег на докази и анализи кои ја поврзуваат високата потрошувачка на шеќер со појавата на голем број нарушувања во организмите што доведуваат до дебелина, дијабетес тип 2, кардиоваскуларни заболувања, рак, проблеми со црниот дроб, кариес итн.
Шеќерот во нашето секојдневие
Шеќерот е евтина суровина и често се користи за подобрување на вкусот на производот. Можете ли да погодите дека шеќерот се додава и во расипливите колбаси и други преработки од месо за да бидат вкусни и јастиви. Шеќерот е најчесто користениот конзерванс на пазарот.
Пијалаци, леб, сите производи за брза храна, јогурт, млечни производи, производи со малку маснотии, списокот на производи што го содржат е долг и обемен. Речиси секоја храна или пијалок има додаден шеќер. Со содржина на шеќер во храната или пијалокот, станува попријатно за консумирање, па дури и зависно..
Како да се справите со зависноста од шеќер?
Кога ќе почувствувате дека вашиот мозок автоматски реагира со „Сакам шеќер“, мора да имате сила да се запрете. Не дозволувајте навиката да ги диктира вашите желби. Со малку волја и дисциплина, оваа навика може да се надмине и да се замени со здрава. Понекогаш, иако се најефективни, волјата и дисциплината не се доволни, па затоа е добро да знаете алтернативи за шеќерот.
Од лично искуство и набљудувања, забележав дека постојат 2 главни предизвикувачи за силна желба за слатки – физички и психички.
Физичките вклучуваат желба за слатки после тренинг, бидејќи нашиот мозок не мами да мислиме дека заслужуваме награда. Исто така, кога сме мрзливи и не правиме ништо, мозокот не мами да се чувствуваме гладни.
Менталните предизвикувачи се манифестираат со висок и ненадеен стрес, силни емоции како тага, депресија, ниска самодоверба. За да го замениме шеќерот, понекогаш треба прво да ги минимизираме овие предизвикувачи. На пример, кога сте тажни, прошетајте надвор и искористете го гневот за спортски достигнувања. Стресот може да се контролира со правење мали паузи од 5 минути кога ви се потребни. Како последно средство, потребата од слатки може да се замени со здрави јаглехидрати – секогаш се претпочита свежо овошје, но можете да јадете нешто со ориз.
Засладувачи?
Ако ништо од ова не помогна и потребата од слатки останe, може да се користи производ со засладувач. Постојат три главни типа на засладувачи кои се користат во диетална храна и пијалоци – аспартам, ацесулфам-К и сукралоза. До овој момент, голем број на длабински студии се категорични дека нема штета од засладувачите. На интернет често се споделуваат мислења дека засладувачите се причина за разни здравствени проблеми, но научни докази се уште недостасуваат. Количината на засладувач е многу помала од онаа на шеќерот за да се добие дадена сладост. Секако, не треба да претерувате со засладувачите и треба да знаете дека ако барате слатки наутро, напладне и навечер, веројатно има некој друг проблем.