ЖивотУбави совети

Зошто треба да јадеме домати?

Многумина уживаат во него, а доматот го збогатува нашето тело со корисни витамини и минерали.

Доматот може да се обработи и да се вклучи во сосови за различни јадења. Се користи во чорби, тестенини, супи и многу други намирници. Често се јаде свеж, но почесто се продава и конзервиран, во форма на сосови, па дури и сушен.

Освен што има свој карактеристичен вкус, доматот носи и низа здравствени придобивки. Еве некои од нив:

1. Ја зајакнува функцијата на срцето и циркулаторниот систем, како и го подобрува имунолошкиот систем и го намалува ризикот од воспаление

Доматот содржи високо ниво на ликопен, бета-каротен и хлорогена киселина. Тоа се каротеноиди или пигменти кои имаат различни придобивки за телото.
Ликопенот е пигментот кој на доматот му ја дава карактеристичната црвена боја, но има и други корисни својства. Истражувањата покажуваат дека ликопенот може да помогне во намалувањето на нивото на штетниот холестерол во телото.
Бета-каротенот делува како антиоксиданс кој го спречува оксидативниот стрес. Го намалува ризикот од хронично воспаление и срцеви заболувања.
Хлорогената киселина е моќен антиоксиданс. Постојат студии кои ја поврзуваат оваа супстанца со намаленото ниво на крвен притисок.

2. Го намалува ризикот од рак
Ликопенот, како каротеноид, исто така го штити организмот од рак. Студиите открија врска помеѓу високото ниво на ликопен и намалениот ризик од рак. Сите каротеноиди кои се наоѓаат во доматите, во високо ниво, ги штитат жените од рак на дојка. Други студии укажуваат на поврзаност помеѓу консумирањето домати и намалениот ризик од рак на простата, желудник и белите дробови.

3. Го подобрува здравјето на кожата
Растителните супстанции како што е ликопенот можат да спречат изгореници од сонце. Една студија сугерира дека секојдневното консумирање домати и маслиново масло може да го намали ризикот од изгореници за 40%.

4. Диететски производ – ниска калорична вредност и помага на дигестивниот систем
Во домат, главната содржина е вода – над 90%. Остатокот се јаглехидрати и влакна, а влакната се добри за варење и ја поддржуваат цревната микрофлора со корисни бактерии. Покрај тоа, има помалку од 20 калории во еден домат, што го прави погоден за диети насочени кон намалување на вишокот килограми.

Поврзани статии

Back to top button