ЖивотУбави совети
Мафини од овесно брашно и боровинки, без шеќер!
Рецепт на денот – мафини од боровинки!
Потребни состојки: 1 шолја овесни снегулки, 1 шолја пире од јаболки, 1/2 шолја замрзнати боровинки, прстофат сол и 2 лажици маслиново масло за тестото и малку за премачкување на калапите.
Загрејте ја рерната на 180 ° С. Калапот за мафини премачкајте го со масло. Ставете го овесот во мелница и мелете додека не добиете брашно, околу 1 минута. Додадете сос од јаболки, маслиново масло и сол. Мешајте додека смесата не се изедначи. Лесно измешајте ги боровинките во тестото и наполнете ги калапите. Наполнете ги сите неискористени калапи со вода. Печете ги мафините околу дваесет минути, додека не добијат златно-кафена боја.
Послужете ги топли, со овошен чај или кафе.