ЖивотУбави совети

4 ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ НА СПИРУЛИНАТА: Нискокалоричен прав ПОЛН со калциум, железо и витамин Б

Спирулината, сино-зелена алга која веројатно ќе ја најдете во форма на прав, која некогаш била достапна само во продавниците за здрава храна, сега се шири насекаде низ супермаркетите. Иако се користи како хранлива материја во културите ширум светот со стотици години, дури сега станува здравствен производ во државите.

Придобивките од спирулината во исхраната
Ејми Сатреземис, овластен спортски нутриционист и регистриран диететичар, смета дека спирулината заслужува место во многу диети. Како што истакнува таа, природната веганска храна е полна со хранливи материи.

  1. Полнa е со протеини и витамини
    Спирулината е „прилично полна со протеини и нискокалорична“ храна. Плус, „содржи значителни количини на калциум, ниацин, калиум, магнезиум, витамин Б и железо“.

Сатраземис исто така забележува дека 1 лажица спирулина содржи само 25 калории, 0,5 грама масти, 1 грам јаглени хидрати и 4 грама протеини.

  1. Може да го намали ризикот од развој на макуларна дегенерација
    „Спирулината е исто така значаен извор на фитонутриенти – соединенија од растителна основа за кои се смета дека обезбедуваат заштитни здравствени придобивки“, рече Сатраземис. Поточно, спирулината е богата со одредена група фитонутриенти наречени каротеноиди.

Според студијата на Универзитетот Харвард, каротеноидите се корисни и за здравјето на очите и имунитетот. Неколку од најчестите каротеноиди – лутеин и зеаксантин – се наоѓаат во мрежницата и можат да го намалат ризикот од развој на макуларна дегенерација до 43 проценти.

  1. Полнa е со омега-3 масни киселини кои се здрави за мозокот
    Џош Шлотман, сертифициран личен тренер и нутриционист, забележува дека спирулината се смета за еден од најдобрите извори на омега-3 масни киселини. Всушност, спирулината може да се пофали и со омега-6 и омега-3 масни киселини во приближен сооднос од 1,5-1,0.

Според бројни студии, омега-3 масните киселини можат да помогнат во борбата против депресијата и анксиозноста, да го спречат менталниот пад поради возраста, Алцхајмерова болест и да го подобрат здравјето на мозокот.

Освен што го зајакнуваат вашиот мозок, омега-3 масните киселини можат да ги подобрат факторите на ризик за срцеви заболувања, да се борат против воспалението и да го подобрат здравјето на коските и зглобовите.

  1. Се бори против воспалението
    Постојат и други хранливи материи како хлорофил и бета-каротин. Има многу придобивки од спирулината, вклучувајќи го и фактот дека може да помогне во борбата против воспалението, да го зајакне имунолошкиот систем, да го подобри здравјето на цревата и да го регулира нивото на шеќер во крвта.

Причини за избегнување спирулина
Има луѓе кои треба да избегнуваат спирулина. Според Шлотман, „Оние со анемија или ниски нивоа во крвта можеби ќе сакаат да се држат настрана од него поради високата содржина на железо. Тоа може да предизвика и гадење кај оние кои немаат здрав стомак. Луѓето кои земаат одредени лекови можеби ќе треба да избегнуваат спирулина затоа не заборавајте да разговарате со вашиот лекар пред да ја додадете спирулината во вашата секојдневна исхрана.

Исто така, оние со одредени автоимуни состојби како мултиплекс склероза, лупус и ревматоиден артритис можеби ќе сакаат да избегнуваат спирулина, бидејќи може да ги влоши симптомите. Бремените или доилките исто така треба да избегнуваат спирулина, бидејќи недостигаат безбедносни информации во врска со земање идни мајки и доилки.

Поврзани статии

Back to top button