Јадејќи ротквици го намалувате ризикот од рак, го јакнете имунитетот и го регулирате шеќерот
Добиваме многу свежо овошје и зеленчук на пролет, вклучително и ротквици. Подолу ви ги откриваме здравствените придобивки од ротквицата.
Ротквицата е крстовиден зеленчук кој може да расте „секаде каде што има сончева светлина и влажна, плодна почва“, според експертите. И тоа секако го олеснува нивното размножување. Тие исто така доаѓаат во широк спектар на облици, големини, бои и вкусови – всушност, постојат 35 различни видови ротквици. Тие се вистинска суперхрана, која содржи големи количини на витамин Ц, витамин Б, железо, витамин К, магнезиум и цинк. Овие хранливи материи се вклучени во голем број основни физиолошки процеси, од формирање на црвени крвни зрнца до промовирање на здраво варење. Како и другите зеленчуци, ротквиците содржат и глукозинолати или супстанци со сулфур кои имаат антивоспалителни и антиоксидантни својства.Здравствени придобивки од ротквицата:
Ротквицата го подобрува имунитетот
Витаминот Ц и витамините од Б-комплексот во ротквицата помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем преку стимулирање на производството на бели крвни зрнца. Тие, исто така, ја зголемуваат способноста на леукоцитите да ја вршат својата работа, што вклучува важни должности како што се уништување на бактериите што предизвикуваат болести и создавање антитела. Витамините Б + комплекс исто така им помагаат на ензимите во производството на нови органски молекули. Ова помага да се изградат нови имунолошки клетки, кои ги извршуваат функциите на имунолошкиот систем.
Ротквицата може да го намали ризикот од рак
Витаминот Ц во ротквицата исто така може да игра улога во превенцијата од рак. Витаминот Ц е антиоксиданс, кој е моќен кога станува збор за борба против слободните радикали во телото. Кога јадете ротквица, глукозинолатите се разложуваат на изотиоцијанати, за кои е откриено дека спречуваат рак кај стаорци и глувци, според Националниот институт за рак. Всушност, еден вид на изотиоцијанат наречен сулфорафан, пронајден во семето од ротквица, се покажа дека игра улога во смртта на клетките од рак на дојка во лабораториска студија од 2017 година, како и клетките на ракот на белите дробови во студијата од 2016 година.
Ротквицата го поддржува здравото варење
Зеленчукот е еден од најдобрите извори на влакна, кои имаат прилично голема улога во одржувањето на движењето на материите низ дигестивниот систем. Затоа, не е изненадувачки да се дознае дека ротквиците, со 2 грама влакна по чаша, можат да бидат добри за желудникот. Ротквиците се богати со лигнин, еден вид нерастворливи влакна. Како што нерастворливите влакна се движат низ дигестивниот систем, тие остануваат недопрени и апсорбираат течност, што спречува запек и слични дигестивни проблеми. Но, бидете внимателни! Ротквиците можат да имаат контраиндикации и кај оние со чувствителен стомак и може да предизвикаат гасови, надуеност и непријатност во стомакот.
Го намалува ризикот од дијабетесго ре
Во една научна студија од 2017 година, истражувачите покажаа дека ротквиците можат да имаат „антидијабетични ефекти“. Иако се потребни понатамошни истражувања, влакната во ротквицата исто така може да ја забават апсорпцијата на апсорпцијата на гликоза, со што се спречува зголемување на нивото на гликоза во крвта. Покрај тоа, други лабораториски студии покажаа дека ротквиците ја намалуваат апсорпцијата на гликоза во цревата, што може да помогне во управувањето и потенцијално спречување на дијабетес.