ЖивотУбави совети

Шест начини да се подготви поздрав компир

Компирот некако дојде до лош глас во текот на годините кога станува збор за здрава исхрана или диета. Ова е сосема неосновано бидејќи, иако содржат јаглени хидрати, компирите се природно здрави за нас. Комприте може да бидат подготвени на илјада начини, а исто така содржат витамини и минерали: витамин Ц, калиум, железо, магнезиум, фосфор, тиамин, рибофлавин, цинк, бор, фолна киселина…

100 грама компир содржи околу 85 калории, а нема маснотии или холестерол. Проблемот е што додаваме уште сто калории со нездравиот начин на подготовка. Прочитајте како да подготвувате компири на поздрав начин:

1. Оставете ја кората на компирите секогаш кога е можно

Веројатно сте ги слушнале информациите како највреден дел од компирот е лушпата. Но, всушност, витамините и хранливите материи се наоѓаат во самиот компир, при што највисокиот протеин и витаминот Ц се веднаш под кората. Па, компирот најдобро се готви со кората, па потоа едноставно олупете го или печете го со кората. Покрај тоа, кората е одличен извор на влакна.

2. Избегнувајте пржење на масло

Ако е можно треба целосно да се избегне пржење компири на масло, бидејќи е добро познато дека компирот може да “испие” многу маснотии. Ако со компирите спремате салата користете маслиново масло, масло од кикирики, ленено семе, соја … Избегнувајте заситени или хидрогенизирани масти (путер, маргарин).

3. Избегнувајте готвење на компири предсечени

Термичкиот третман на компирите ја намалува количината на витамини и минерали во него, и до значителни загуби, особено кога доаѓа варен излупен и исечен. Кога го готвиме со кора, недостатоците на витамини се значително помали.

4. Додадете во исхраната повеќе печени компири, но…

Друг начин за подготовка на здрав компир е да се избере печен компир наместо варен, но да се пече во рерна без масло и да се остави кората. Исто така, мора да избегнете додавање на сосови, мајонези, кисела павлака…

5. Изберете додатоци со маснотии, натриум и калории

Ако не можете да ги јадете само “голи” компирите, изберете адитиви како што се свежо сирење, јогурт или кисело млеко со малку маснотии. Или едноставно зачинете го компирот со медитерански зачини – рузмарин, мајчина душица, магдонос, босилек, майоран, каранфилче…

6. Намалете ги калориите и маснотиите во компирот

Подгответе компири без маснотии и обезмастено млеко (со 0,5% и 1% млечна маст). Или можете целосно да го избегнете млекото и наместо тоа да го користите коцка за супа од зеленчук. Ова ќе му даде на компирот посебен и интересен вкус.

Поврзани статии

Back to top button