Цвеклото го намалува ризикот од рак?
Ако сè уште се прашувате зошто треба да јадете цвекло, знајте дека ова црвено богатство содржи цела низа хранливи материи кои помагаат во борбата против ракот, го зајакнуваат здравјето на мозокот и срцето. Полнo е со витамини и минерали, како и антиоксидантни соединенија кои ретко се наоѓаат во други зеленчуци.
Меѓу другото, цвеклото е богато со растителни влакна и фолати и богато е со калиум, електролит кој го регулира крвниот притисок и нервните сигнали во организмот. Исто така, содржи магнезиум, калциум, железо, цинк, манган и бакар. Кога станува збор за антиоксиданси, цвеклото е кралица на хранливите материи.
Помага во контролата на крвниот притисок. Го намалува ризикот од рак. Ги подобрува атлетските перформанси. Го забрзува варењето на храната. Помага во производството на клетки. Ја подобрува циркулацијата.