ЖивотУбави совети

Кои се најчестите симптоми при воспаление на бешиката

Болката и пецкањето при мокрење, како и чувството дека мора да одите во тоалет секој час, се вообичаени симптоми на инфекција на уринарниот тракт, другиот најчест вид на инфекција во човечкото тело. Уринарниот тракт се состои од неколку различни органи на телото, а уринарната инфекција може да значи инфекција на кој било од тие органи. Најчестиот вид на воспаление е воспаление на мочниот меур, познато како циститис. Се јавува многу почесто кај жени бидејќи кај нив уретрата (цевката преку која се отстранува урината од телото) е поблизу до ректумот, што отвора можност за влегување на бактериите во уринарниот тракт.

Кога бактериите влегуваат во мочниот меур, може да се појават следниве симптоми: болка или пецкање при мокрење, заматена или крвава урина, притисок или грчеви во препоните и долниот дел на стомакот, треска, замор или треперење. Најчесто, еден од индикаторите за инфекција е често мокрење или потреба да се оди во тоалет и покрај празниот мочен меур. Поради почеста потреба за мокрење и будење неколку пати во текот на ноќта, може да се појават и нарушувања на спиењето.

Дијагнозата е прилично едноставна и се прави по анализа на урина и уринокултура, каде што правилното земање мостри е многу важно.

Доколку инфекцијата постои, лекарот препишува соодветни антибиотици, а подобрувањето се забележува по два до три дена од почетокот на терапијата.

Постојат неколку работи што можете да направите за да ја намалите можноста за воспаление на мочниот меур. Задолжително мокрење по сексуален однос, одржување на оптимална хидратација на телото, редовно мокрење и правилно бришење (од напред кон назад). Наместо миризливи шампони за туширање, користете некои благи, органски производи и избегнувајте употреба на влажни марамици или спрејови на гениталиите.

Поврзани статии

Back to top button