Традиционален (здрав!) зимски десерт: Печени јаболка со ореви
Ова е вистинска божиќна класика: топли, меки, слатки печени јаболка, директно од рерната! Додадете им ореви и цимет – и резултатот ќе биде неодоливо и поздраво уживање.
Неодолив бонус на овој рецепт ќе биде сладолед од ванила. Или, ако постојано, дури и за време на празничната сезона, избегнувате додадени шеќери, наместо сладолед послужете грчки јогурт.
Во овој десерт топлото се среќава со студеното, а киселото со слаткото – а познато е дека спротивностите одлично се надополнуваат. Токму таков е случајот со овој рецепт!
Печени јаболка со ореви
Задолжително (за 4 лица):
4 лажички путер
4 големи јаболка
околу 60 гр мелени ореви + две лажици сечкани ореви за посипување (оревите по желба може да се заменат со други јаткасти плодови
4 лажички кафеав шеќер
2-3 лажици млеко
Сечкано суво овошје по желба (грозје, урми, кајсии, можете да испуштите)
1 лажичка цимет
рендана кора од лимон и прстени од лимон (по избор)
4 топки сладолед од ванила (по избор: 4 лажици шлаг или 4 лажици грчки јогурт)
Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 200 Целзиусови степени.
Измијте ги јаболката, отсечете го горниот дел, а средината ископајте ја во долниот дел.
Оставете го млекото да зоврие, па оставете го шеќерот да се стопи. Исклучете ги и додадете ги мелените ореви.
Измешајте ги зачините (цимет, кора од лимон), сечканите ореви (или други јаткасти плодови) и сечканото суво овошје во мелените ореви и измешајте сè. По желба можете да додадете и малку овесна каша. Со оваа смеса наполнете го долниот дел од јаболката, па на секој дел ставете по една лажичка путер. Преклопете ги со исечениот врв од јаболкото и наредете ги во мала тава обложена со хартија за печење. По желба околу јаболката може да наредите кришки лимон.
Печете на 200 степени околу 30 минути, додека јаболката не станат целосно меки и ароматични.
Послужете ги прелиени со мед, сладолед, слатка павлака или грчки јогурт.