Тиква – корисно и вкусно есенско овошје
Богатството на сезонска храна во месец октомври е неспоредливо. Есента пристигна во сета своја убавина и боја и време е да уживате во најдоброто сезонско овошје и зеленчук во годината. Октомври е месец кога имаме производи од двете најплодни сезони, но да се фокусираме на придобивките од тиквата. Вкусно и здраво овошје со безброј здравствени придобивки.
1. Го зголемува бета каротенот
Исто како морковите и слатките компири, тиквите се богати со бета каротин. Телото го претвора овој бета каротен во витамин А. Бета каротинот е добар за видот, му помага на репродуктивниот систем да работи, му помага на срцето, белите дробови, бубрезите и другите органи да останат здрави.
2. Го намалува ризикот од рак
Поради високата содржина на витамин А, тиквата носи уште еден голем плус: го намалува ризикот од развој на одредени видови на рак, како што е ракот на белите дробови или на простатата. Земањето витамин А со тиква не може да се спореди со земање додатоци на витамин А.
3. Го зајакнува имунитетот
Освен со бета каротин, тиквите се богати со витамин Ц, витамин Е, железо и фолна киселина – сето тоа го зајакнува имунолошкиот систем, што е исклучително важно во оваа сезона кога напаѓаат вируси. Повеќе тиква во исхраната им помага на имуните клетки да работат подобро за да спречат инфекција, како и помагаат раните да зараснат побрзо.
4. Помошник во борбата против хипертензијата
И длабоката портокалова боја на тиквата е знак дека е полна со калиум. Ова е важно за намалување на крвниот притисок. Суровите семки од тиква се исто така полни со минерали и растителни стероли кои го зголемуваат нивото на ХДЛ холестеролот, таканаречениот „добар холестерол“, а исто така помагаат во одржување на совршен крвен притисок.
5. Многу калиум
Други придобивки поврзани со високиот калиум се тоа што може да го намали ризикот од мозочен удар, камења во бубрезите и дијабетес тип 2, а калиумот може да ја зголеми минералната густина и да го подобри здравјето на коските.
6. Регулирање на телесната тежина
Тиквите се богати со влакна и малку калории. Тоа е совршена комбинација ако барате здрав десерт со хранливи материи, кој ќе ви овозможи да се чувствувате сити. Зголемувањето на влакна во вашата исхрана исто така го подобрува варењето и метаболизмот.
7. Подобрување на сонот
Семките од тиква содржат триптофан, аминокиселина која го поддржува производството на серотонин и покрај тоа што прави да се чувствувате добро, е клучен елемент за подобрување на квалитетот на сонот.
8. Придобивки за кожата
Антиоксидантната моќ на бета каротенот во тиквата ефикасно се бори со ефектите од стареењето на кожата, а исто така помага да се намали воспалението.
Несомнено, тиквата е исклучително здрава, но за да го извлечете максимумот од неа, треба да избегнувате преработка, додавање шеќер и други засладувачи. Најдобрите начини за негова подготовка се едноставно печена тиква, пире од тиква, хумус од тиква или супа од тиква.