Како да се “преживее” целото количество на храна за време на празниците?
Празници и куќи полни со вкусна храна, колачи и зголемена доза на алкохол на забавите – ова е искушение и за најдисциплинирани меѓу нас.
Не држете се до празничната маса, бидејќи тоа обично завршува со дегустација на сè што е понудено и прејадување, што потоа резултира со грижа на совест.
По фазата на прејадување, фазата во која го чувствуваме треперењето, тежината и воспалението често се придружени со чувство на анксиозност, самосожалување или дури и депресија.
Еве како да се избегне ова чувство:
Додајте свежо овошје, зеленчук и јадења од цели зрна на празничната маса.
Ограничете го внесот на пржена и масна храна!
Не го прескокнувајте појадокот, најважниот оброк во еден ден, бидејќи дозата за појадок го стимулира движењето на дебелото црево.
Умерено со алкохолот! Пијте чаша обична или минерална вода меѓу две чаши алкохолен пијалак.
Избегнувајте пијалоци со кофеин како кафе и засладени газирани пијалаци. Кофеинот го иритира стомакот со забрзување на производството на глад и води кон несоница и нервоза.
Избегнувајте јадење навечер и спиење со полн стомак.
Брзо вратете се во нормала! По (прекумерната) потрошувачка на празнична храна, неопходно е да се вратите на вообичаената исхрана или да јадете лесна храна.
Во постудени денови, вежбањето е поважно отколку во остатокот од годината поради “тешка” храна и зајакнување на имунитетот.
Ниските температури исто така демотивираат луѓе кои не практикуваат вежбање во текот на годината – најлесно им е да седат на топло место.
Не запаѓајте во зимски сон, вратете се! Зимата нуди многу интересни активности како лизгање, скијање, пешачење и прошетка по шумата. Зајакнете го имунитетот, така ќе бидете посреќни и позадоволни а и ќе го спрелите проблемот со вишок килограми.