Дали какаото е здраво?
Дали какаото е здраво и нуди повеќе од арома и вкус, откриваме подолу.
Непосредно пред празниците, кога ќе си дозволиме уште неколку „cheat days“, се обидуваме да откриеме дали какаото има здравствени придобивки? Со оглед на тоа што е составен дел од чоколадото, кое го користиме при подготовката на слатки, сметаме дека е важно да се отфрлат сите митови за овие златни прашоци.
Дали какаото е здраво?
Како што знаеме, какаото се добива од дрвото какао, а неговите зрна се мелат и се користат за правење слатки, чоколади, како и колачи и колачи. Суровите житарки имаат горчлив и лапнал вкус. Тие содржат влакна, мононезаситени (здрави) масти и минерали како што се калиум, магнезиум и бакар. Какаото е исто така полно со антиоксиданси и витамин Д, клучни за апсорпцијата на калциум.
Сепак, хранливата вредност на какаото зависи од начинот на кој се обработува зрното. На пример, ако гравот се пече на високи температури, какаото ја губи количината на антиоксиданси. Сепак, оваа храна се покажала како ефикасна кај многу болести и ја поддржува општата благосостојба на организмот.
Здравствени придобивки од какаото
1 Антиоксидансите во оваа храна ги неутрализираат слободните радикали. А слободните радикали доведуваат до оштетување на клетките и појава на оксидативен стрес, кој влијае на појавата на хронични болести како што се ракот и срцевите заболувања. Бидејќи содржи антиоксиданси кои припаѓаат на групата на феноли и кои според студиите го намалуваат ризикот од рак.
2 Истите тие антиоксиданси го контролираат воспалителниот процес во телото. Така, тие го намалуваат хроничното воспаление кое доведува до болести како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Овие антиоксиданси го спречуваат и почетокот на воспалителните процеси.
3 Полифенолите во какаото се всушност пребиотици. Затоа, какаото е добро за цревната флора и помага при проблеми со варењето.
4 Покрај борбата против оксидативниот стрес и воспалението, антиоксидансите во какаото ослободуваат азотен оксид, кој влијае на проширувањето на крвните садови. За возврат, крвта полесно циркулира низ телото, го намалува крвниот притисок, што доведува до намален ризик од срцев удар.
5 Истражувањата покажаа дека чоколадото го намалува ризикот од дијабетес, поради антиоксидансите. Тие влијаат на лачењето на инсулин и го балансираат нивото на шеќер во крвта.
6 Чоколадото со висок процент на какао (темна чоколада) го стимулира централниот нервен систем, што доведува до подобра когнитивна функција. Затоа, темното чоколадо влијае на подобар фокус, концентрација и подобри перформанси.
На крајот, важно е да се споменат неколку факти. Иако какаото се покажало како исклучително здрава намирница, со него мора да бидеме умерени.
Бидејќи содржи кофеин, прекумерната употреба може да доведе до зголемен пулс, потење, проблеми со спиењето…
Исто така, важно е да се изберат чоколади со највисок можен процент на какао, а најмал процент на масти и шеќер. Секогаш избирајте темно чоколадо. Ако користите какао, засладете го со мед наместо со шеќер.