ЖивотУбави совети

Дали загревањето на веќе подготвена храна е штетно?

Зелениот лиснат зеленчук содржи нитрити, кои стануваат канцерогени при повторен термички третман.

Дали затоплување на храна е штетно?
Знаеме дека компирите и спанаќот не треба да се затоплуваат, бидејќи многумина тврдат дека се отровни. Дали е ова вистина и што правиме со тоа што го готвиме за два или три дена однапред?

Секогаш кога е можно, треба да избегнуваме повторно загревање на веќе подготвениот оброк. Тука постојат исклучоци, како зелен лиснат и темно зелен зеленчук, риба и печурки кои не треба никогаш да се подгреваат.

Затоа, јадете спанаќ свеж или топлотно третиран во текот на денот (на собна температура).
Компирите најдобро е да се јадат ладни, односно, кога се создава посебен вид на скроб, тоа е корисно за дигестивниот тракт.
Сите јадења останати од оброкот треба да се спакуваат соодветно. Постојат специјални вакуумски пакувања, од кои се добива кислород од прехранбените производи.

Поврзани статии

Back to top button