Убави дестинации

Eдна од омилените дестинации за туристи од целиот свет!

Египед, една од афричките земји, во последниве години, доживеа вистинска експанзија како туристичка дестинација. Заедно со Тунис, Египет стана една од омилените дестинации за туристи од целиот свет. Големиот избор на атрактивни дестинации е должен за тоа. 

Официјалното име е Арапската Република Египет и се наоѓа на североисточниот континент. Граничи со: Либија, Судан, Израел и Газа.

Главниот град е Каиро, во близина на познатата египетска пирамида.
Покрај тоа што е почеста туристичка дестинација, Египет е исто така многу важен политички, економски и културен центар на целиот Блиски Исток.
Арапскиот јазик е официјален, а комуникацијата се одвива на англиски и француски јазик.

Во арапската кујна, палачинки се една од главните специјалитети, со различни локални јадења, многу овошје и зеленчук, а чајот и кафето се задолжителни со секој оброк. Присуството на специјалитети од европската, а особено француската кујна станува се повеќе забележливо.

Иако поголемиот дел од земјата е покриена со пустини, долго време главната економска активност беше земјоделството. Развојот на памукот е најразвиен. Земјата е поддржана и од ресурсите на нафтата и од туризмот, но и покрај тоа сепак спаѓа во сиромашните.

Најпосетени туристички дестинации: Каиро, Гиза, Луксор, Александрија, како и летувалиштата: Хургада и Шарм ел Шеик.

Интересно е што најголем број од добитниците на Нобеловата награда за мир на африканскиот континент доаѓаат од оваа земја, а голем дел од земјишните земји се наоѓаат на листата на УНЕСКО.

Гиза – На околу 20 километри од главниот град на Каиро, на самата обала на реката Нил се наоѓа најголемата туристичка атракција. Во Гиза има пронајдоци на познатата египетска пирамида: Кепс, Кефрен и Микерин. Постои и статуа на Сфингата и бројни храмови и помалку пирамиди.Како една од најпосетуваните туристички дестинации во Египет, Гиза има голем број на хотели од различни категоризации, особено високи.

Шарм ел Шеик – Во јужниот дел на Синајскиот полуостров, а во источниот дел на земјата постои ова познато одморалиште. Особено е посетено од нуркачи, бидејќи тие можат да уживаат во убавината на Црвеното Море. Според некои проценки, Шарм ел Шеик го посетуваат дури пет милиони туристи во текот на годината.

Каиро – Името на главниот град на Египет може да се преведе како “Оној кој преовладува”, благодарение на силната одбрана на градот низ долгата историја на оваа древна земја. Најнаселениот град на целиот континент е исто така центар на културата на целиот арапски свет.

Хургада –  Ова релативно ново одморалиште го доби епитетот на најдоброто египетско одморалиште. Таа е основана само 80-тите години на 20 век. Се наоѓа на брегот на Црвеното Море, само 5 часа со автомобил од главниот град на земјата, и се протега во должина од околу 50 километри.Како и Шарм Ел Шеик, ова одморалиште често го посетуваат нуркачи, аматери или професионалци.

Александрија – Лоцирана на бреговите на Средоземното Море, во делтата на реката Нил, Александрија е втор по големина град во Северна Африка. Пристаништето на овој град е најважно во целата земја, па скоро целата стоковна размена се изведува токму на неа. Во минатото, градот беше особено познат по Светилникот, кој е класифициран во едно од Седумте чуда на светот.

Поврзани статии

Back to top button