ЖивотУбави совети

Брз летен ручек: Тестенини со тиквички, лук и маслиново масло!

Во летните денови кога времето е топло, сите сакаме оброк што е лесен, брз и не тежи на желудник. Овој рецепт за тестенини со тиквички и лук е идеален – се подготвува за 20 минути, а е доволно вкусен и за гости.

Потребни состојки (за 2–3 лица):

  • 250 г тестенини по избор (шпагети или макарони)

  • 1 средна тиквичка (свежа, зелена)

  • 2 чешниња лук

  • 3 лажици маслиново масло

  • сол и црн бибер по вкус

  • малку свеж магдонос

  • по желба: рендан пармезан или растителна алтернатива

Постапка:

  1. Во тенџере сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Зачувајте една мала чаша од водата во која се вареле.

  2. Додека тестенините се варат, измијте ја тиквичката и исечете ја на тенки кругчиња или ленти.

  3. Во тава загрејте го маслиновото масло и додајте го ситно сечканиот лук. Пржете го кратко (нека не загори).

  4. Додајте ја тиквичката и пржете 5–7 минути додека омекне и добие златна боја.

  5. Процедете ги тестенините и додајте ги во тавата со тиквичките. Додајте неколку лажици од водата во која се вареле, за да се добие кремаст сос.

  6. Зачинете по вкус со сол, бибер и свеж магдонос. Промешајте сè добро.

  7. Послужете веднаш, со малку рендан пармезан одозгора ако сакате дополнителен вкус.

Совет:

Овој ручек можете да го збогатите со парчиња варено јајце, свежа рукола или неколку маслинки одозгора. Лесен е, но заситен – и совршен за денови кога сакате брз оброк без компромис во вкусот.

Поврзани статии

Back to top button