Брз летен ручек: Тестенини со тиквички, лук и маслиново масло!

Во летните денови кога времето е топло, сите сакаме оброк што е лесен, брз и не тежи на желудник. Овој рецепт за тестенини со тиквички и лук е идеален – се подготвува за 20 минути, а е доволно вкусен и за гости.
Потребни состојки (за 2–3 лица):
-
250 г тестенини по избор (шпагети или макарони)
-
1 средна тиквичка (свежа, зелена)
-
2 чешниња лук
-
3 лажици маслиново масло
-
сол и црн бибер по вкус
-
малку свеж магдонос
-
по желба: рендан пармезан или растителна алтернатива
Постапка:
-
Во тенџере сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Зачувајте една мала чаша од водата во која се вареле.
-
Додека тестенините се варат, измијте ја тиквичката и исечете ја на тенки кругчиња или ленти.
-
Во тава загрејте го маслиновото масло и додајте го ситно сечканиот лук. Пржете го кратко (нека не загори).
-
Додајте ја тиквичката и пржете 5–7 минути додека омекне и добие златна боја.
-
Процедете ги тестенините и додајте ги во тавата со тиквичките. Додајте неколку лажици од водата во која се вареле, за да се добие кремаст сос.
-
Зачинете по вкус со сол, бибер и свеж магдонос. Промешајте сè добро.
-
Послужете веднаш, со малку рендан пармезан одозгора ако сакате дополнителен вкус.
Совет:
Овој ручек можете да го збогатите со парчиња варено јајце, свежа рукола или неколку маслинки одозгора. Лесен е, но заситен – и совршен за денови кога сакате брз оброк без компромис во вкусот.