Која риба од конзерва е најздрава? Многумина ќе се изненадат
Верувале или не, сардините се исклучително здрави и хранливи и нема потреба да ги избегнувате и покрај тоа што нутриционистите постојано апелираат дека конзервираната храна не е добра за нашето здравје.
Сардините се полни со важни хранливи материи, што ги става на прво место кога е исхраната во прашање, вели д-р Џош Акс.
Поради високата содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Б12 и селен, сардините се меѓу најмоќните чувари на здравјето. Ако се консумираат редовно, можат да придонесат за подобрување на целиот организам.
Ова се придобивките:
Една порција сардина од околу 75 грама содржи приближно:
191 калории
22,7 грама протеини
10,5 грама масти
8,2 микрограми витамин Б12
48,5 микрограми селен
250 единици витамин Д.
451 милиграм фосфор
351 милиграми калциум
4,8 милиграми ниацин
2,7 милиграми железо
365 милиграми калиум
35,9 милиграми магнезиум
0,2 милиграми бакар
1,9 милиграми витамин Е.
0,2 милиграми витамин Б6
1. Богати се со Омега 3 масни киселини
2. Го чуваат здравјето на коските
3. Го чуваат здравјето на тироидната жлезда
4. Го обезбедуваат телото со доволна количина на витамин Б12
5. Го намалуваат апетитот
6. Го контролираат нивото на шеќер во крвта
7. Го подобруваат изгледот на кожата