Рецепт за вкусни мини переци: Грицки кои ги сакаат сите генерации
Ако ви се допаѓаат јадења од тесто кои можете да ги направите во секое време без мака, запишете го овој рецепт, бидејќи штом еднаш ќе го пробате, секогаш ќе го правите.
Вкусните переци од пекарницата предизвикуваат носталгија и мирис на времињата кога бевме деца. Можете да ги направите за појадок, ужинка, а најмалите сакаат да ги гледаат на маса како грицки.
Состојки:
800 гр брашно
кесичка прашок за пециво
лажичка сол
180 мл масло
200 мл јогурт
250 гр маргарин (или путер)
3 јајца
150 гр урда
крупната морска сол се за посипување
Подготовка:
Во подлабок сад истурете брашно, прашок за пециво и сол, а во друг сад ставете маргарин, масло, две јајца, сирење и јогурт и сето изматете го.
Кога ќе добиете изедначена смеса, префрлете ја во сад со брашно, па замесете тесто што се одвојува од ѕидовите на садот.
На работната површина посипете малку брашно, па развлечете го тестото со дебелина од 0,5 см.
Со калап за перек извадете ги и спуштете ги во плех претходно обложен со хартија за печење.
Изматете едно јајце, па премачкајте ги переците и посипете ги со сол.
Се печат во загреана рерна на 200 степени 20 минути.
Послужете ги топли, а веќе следниот ден ќе бидат крцкави.