Црно или бело: Кое чоколадо е поздраво?
Кој е составот на белото чоколадо?
Белата чоколада е најлош избор на чоколадо. Содржи 540 калории на 100 g, што е слично на темното чоколадо. Сепак, главните состојки на белото чоколадо се шеќерот и маснотиите, кои сочинуваат повеќе од 50% од чоколадото, што има лош ефект врз холестеролот, триглицеридите и крвните садови. Белата чоколада има поголем процент на заситени масти отколку темното чоколадо.
Што содржи црното чоколадо?
Темно чоколадо е направено од какао, кое е главната состојка. Колку е поголем процентот на какао во чоколадото, толку е подобро за нашето здравје. Причината за тоа е високата содржина на антиоксиданси, претежно флавоноиди, кои се важни за здравјето. Темно чоколадо содржи два важни минерали: магнезиум и бакар. Го зголемува нивото на добар холестерол, го подобрува расположението и содржи железо, со што може да помогне при блага анемија. За црно се смета секое чоколадо што содржи над 50% делови од какао. Темно чоколадо содржи 520 калории на 100 гр.