Колку шеќер јадат децата денес?
Знаете како да го запрете вашето дете кога е во прашање јадењето слатко?
Децата сакаат слатки, но тие не знаат кога е доста, и многу родители се во дилема за тоа како да се продолжи и како да се контролира дали прекумерната доза на шеќер штетни за здравјето на детето. Колку децата всушност јадат слатки десерти и дали треба воопшто да ги јадат? Целосната забрана за слатки во детството обично не ги дава посакуваните резултати. Но, последиците од прекумерното внесување на шеќер не се занемарливи. Познати проблеми донесени од прекумерна доза на шеќер се расипување на забите и дебелината, како и други болести поврзани со долгорочни прекумерна доза на одредени видови на шеќери како што се дијабетес, замастен црн дроб… Зголемената доза на внес на шеќер е поврзана со воспаление, главоболки, замор, слабо функционирање на имунолошкиот систем, болести на циркулаторниот систем. Постојат голем број превентивни мерки на глобално ниво со цел намалување на уделот на шеќер во прехранбените производи, а некои земји воведуваат даноци за слатки пијалаци и слатки закуски.
Колку шеќер децата јадат денес?
Денес, децата пијат околу 30 пати повеќе газирани пијалоци и јадат 25 пати повеќе слатки отколку во 1950 година. Студија спроведена во Америка покажала дека децата на возраст од 1-3 години обично консумираат 12 лажички шеќер дневно или 60g преку разни пијалоци, слатки и индустриски преработени производи. Децата на возраст од 4 до 8 години во просек внесуваат 21 лажичка шеќер на ден, а адолесцентите на возраст од 14-18 години внесуваат 34 лажички шеќер во организмот. Ова укажува на тоа дека децата и адолесцентите внесуваат три пати повеќе од износот на шеќер од препорачаната граница на внес. Светската здравствена организација предвидува ограничување на потрошувачката на рафиниран шеќер на 5 до 10 проценти од вкупните дневни енергетски потреби. Ова значи дека од препорачаниот дневен внес за деца на возраст од 1 до 4 (1000 kcal) 50-100 kcal доаѓа од едноставни шеќери (кои се од 2 до 4 лажички).
Децата не треба да внесуваат големи количини шеќер
Основното правило е да не се дозволи детето да јаде слатки непосредно пред оброк. Прекумерните слатки можат да се спречат со редовно и здраво хранење. И што е најважно, не користете слатки и закуски како средство за наградување на детето. Но, би било многу тешко, ако не и невозможно, да го задржите детето подалеку од шеќерот. Шеќер има во речиси сè што јадеме. Во прилог на слатка бонбони, колачи, торти и слатки пити, шеќерот природно се наоѓаат во овошјето и млекото, и е состојка во многу јогурти, сосови, преливи за салата. Кога станува збор за слатки, не треба да ги занемарувате другите додатоци кои се наоѓаат во нив, од различни вкусови, бои, конзерванси. Тоа не е само шеќер што е многу штетен, туку други супстанции кои може да се најдат во разни слатки. Се препорачува ретко консумирање на бонбони и газирани, обоени пијалоци.
Горчлива страна на шеќерот
Од една страна, шеќерот е од суштинско значење за животот, тоа е многу евтин и достапен извор на енергија. Тој ни дава особено вкусни и атрактивни јадења. Но, премногу шеќер се користи во прекумерни количини, секојденвно. И тука лежи причината за горчливата страна на шеќерот. Тоа е поврзано со забен кариес, со хипогликемија, дијабетес и дебелина, со намалување на имунитетот и зголемување на нивото на холестерол кој го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Прекумерни количини на рафиниран шеќер, лесно се наоѓа во колачи, чоколади и бисквити, со додавање на големи количини на шеќер што внесот на јаглени хидрати може да доведе до зголемување на телесната тежина и неизбалансиран раст.
Извор на енергија
Шеќер се произведува од шеќерна репка или шеќерна трска. Тоа е одличен извор на енергија, но не му дава на телото никакви важни хранливи материи. Шеќерот е јаглен хидрат и главен извор на енергија за телото. Ова значи дека шеќерот му помага на детето да работи, да биде весело и да игра. Тој е, покрај другите прехранбени состојки, гориво за сите оние физички активности што ги има детето во текот на денот. Ова не значи дека шеќерот предизвикува премногу енергија. Не постојат научни студии кои цврсто утврдиле дека шеќерот предизвикува хиперактивност. Слатките не се секогаш лоши за децата, проблемот е во количината што некои деца ја консумираат. Одредувањето на износот понекогаш е тешко, треба да треба да се има на ум дека проблемот се јавува кога шеќерот во детската исхрана ја заменува здравата храна која ги содржи потребните хранливи материи за развој. Слатките стануваат лоши ако го сменат оброкот. Тоа значи: чоколада – да, но по оброк. Бисквити може да се дадат на детето, но по овошје или житни култури. Наместо секојдневната исхрана збогатена со слатки, нека станат слатките за вашето дете ретки изненадувања.