5 здравствени придобивки од зелената салата
Свежината што ја носи зелената салата ја прави идеален летен зеленчук и тоа е надополнето со високата содржина на вода.
Еве 5 здравствени придобивки од јадење зелена салата:
1. Помага при слабеење
Во една главица зелена салата има само 53 калории. Во комбинација со многуте влакна што зеленото лиснато растение му ги дава на телото, зелената салата е идеална храна за ослободување од вишокот килограми. Влакната помагаат да се чувствувате сити, а ниските калории ви дозволуваат да останете во калориски дефицит.
2. Го подобрува здравјето на срцето
Марулата има витамини и минерали. Содржи витамин Ц и витамин Б, кои го поддржуваат здравјето на срцето на различни начини. Витаминот Ц ги зајакнува артериите и спречува срцев удар. Зелената салата содржи и калиум, за кој се покажало дека позитивно влијае на крвниот притисок и холестеролот.
3. Го помага варењето
Сите тие влакна, кои помагаат да се чувствувате сити, помагаат и во доброто варење. Тие можат да ги ублажат симптомите како што се болки во стомакот и да го подобрат целокупниот дигестивен процес, а откако ќе поминат низ дигестивниот тракт, тие стануваат корисни пробиотици за цревната микрофлора.
4. Ги зајакнува коските
Од сите витамини во зелената салата, витамините К, А и Ц се неопходни за здравјето на коските. Тие се вклучени во производството на колаген во телото, бидејќи витаминот А помага да се формираат нови клетки во коските и го намалува ризикот од остеопороза. Витаминот К е вклучен во формирањето на ‘рскавицата и сврзните ткива.
5. Може да ја подобри кожата и косата
Витаминот Ц во зелената салата може да ја заштити кожата од оштетувања предизвикани од УВ зраците и да ги забави ефектите од стареењето врз неа. Влакната во растението може да делува и како детоксикација на телото и да промовира добра функција и здравје на кожата.