ЖивотУбави совети

Оваа храна никогаш не смеете да ја загревате во микробранова печка

Кога ќе готвите парче сурово пилешко во микробранова печка, шансите за рамномерно и темелно готвење се многу мали, што го прави потенцијална опасност од бактериска контаминација.

Овој изум настанал во 1940-тите, а микробрановата печка е еден од најважните апарати за домаќинство во секое домаќинство. Иако е наменет за загревање на храната и за брзо готвење, постојат одредени намирници кои никогаш не треба да ги загревате во неа.

Варени јајца
Кога ги загревате варените јајца во микробранова печка, пареата се акумулира од молекулите на водата што предизвикува зголемување на притисокот. Бидејќи јајцата имаат тенка мембрана и лушпа, тие не се способни да го издржат сиот тој притисок, што може да доведе до експлозија на самото јајце во микробранова печка или при првото каснување.

Моркови
Иако морковот може да се готви и загрева во микробранова печка, суровите моркови, особено оние со кора, може да бидат потенцијално опасни. Ако не се измие правилно и има преостанати нечистотии, минералите од почвата може да предизвикаат искри во микробрановата печка. Ако тоа се случува постојано, може сериозно да ја оштети вашата микробранова печка.

Преработено месо
За почеток, преработеното месо не е најздравата храна бидејќи содржи големи количини на соли, адитиви, хемикалии и конзерванси. Кога на тоа ќе додадете микробранова радијација, нивото на холестерол може да се зголеми, што може да доведе до проблеми со срцето. Најбезбеден начин за загревање е на скара или на шпорет.

Чили пиперки
Чили пиперките, особено лутите пиперки, содржат високи нивоа на капсаицин, кој може да биде доста запалив. Кога капсаицинот е изложен на електромагнетни бранови во микробрановата печка, тој почнува да испарува и може да се запали! Огнот и чадот што ќе се испуштаат од микробрановата печка може да предизвикаат иритација и печење на кожата.

Пилешко
Пилешкото е главниот виновник за ширење на салмонелата, особено кога не е правилно зготвено! Кога ќе готвите парче сурово пилешко во микробранова печка, шансите за рамномерно и темелно готвење се многу мали, што го прави потенцијална опасност од бактериска контаминација. Истото може да се каже и за други парчиња сурово месо. Најдобро е месото да се готви темелно, на директен оган, во тава, на скара или во рерна.

Сос од домати и домати
Како и варените јајца, доматите можат да предизвикаат голем хаос кога поминуваат премногу време во микробранова печка. Поради содржината на течност во сосот од свежи домати и тестенини, акумулацијата на притисок предизвикува да се формираат меурчиња кои излегуваат од течноста, оставајќи ја микробрановата покриена со црвени дамки.

Поврзани статии

Back to top button