40 дена наутро јадете по едно лукче – еве и зошто
Веројатно е излишно да се каже дека лукот одамна е познат како многу моќен природен лек. Познато е дека старите Египќани, во времето на градењето на пирамидите, често им давале на своите робови лук за да бидат во добра форма. Лукот е главната состојка на стариот тибетски лек чиј рецепт е напишан пред повеќе од 2000 години. Низ историјата, за време на војните во сите делови на светот и секогаш кога владееле глад и сиромаштија, лукот бил важна храна и лек против многу болести.
Црниот леб, лукот и киселото млеко се основната храна на стогодишниците од Кавказ. Истражувањето во Јапонија пред два века го потврди позитивното дејство на лукот. И нашата народна медицина многу го цени ова растение, па често се наоѓа во многу мелеми и природни хербални лекови.
Кај нашиот народ има многу верувања поврзани со ова растение, а едно од нив гласи: Кој четириесет дена секое утро јаде по едно чешне лук, во текот на денот ќе може да ги види ѕвездите.
Денес, современата медицина со научни истражувања само ги потврдува сите поранешни сознанија за ова растение што човештвото ги стекнало низ вековното искуство пренесено од колено на колено. Во аптеките ширум светот се достапни голем број билни препарати на база на лук, кои се користат како помошни лековити и превентивни средства.
Лукот содржи околу 400 активни состојки и е богат со витамини и минерали како што се аденозин, алицин, амино киселини, влакна, растителни масти, витамин А, витамини Б1 и Б2, витамин Ц, железо, ензими, есенцијални масла, јод, калиум, калциум , селен, сулфур и фосфор.
Главната состојка на лукот е алицинот, кој има чудесни антибактериски, антивирусни, антигабични, антипаразитски и антиоксидантни ефекти, но оваа „чудесна состојка“ е одговорна и за нешто друго.
Иако многумина би помислиле дека „природата си поиграла“ и дека на лукот му дала афродизијачки својства, науката потврдила дека алицинот го стимулира протокот на крв во гениталиите, што има афродизијачко дејство. Лукот и неговите состојки биле подложени на бројни студии кои масовно го докажале нивниот ефект врз инфекциите предизвикани од бактерии и вируси. Истражувањата покажуваат дека лукот има антиканцерогени својства. Редовното консумирање на големи количини лук може да го намали ризикот од многу видови на рак, особено рак на ректумот и бубрезите. Се користи за многу болести и на различни начини.
Што се се лекува со лук?
На прво место, лукот го намалува крвниот притисок, како и нивото на холестерол во крвта. Веднаш потоа ова растение е докажан антибиотик, па затоа многу често се користи за борба против настинки и грип, а корисно е и како превенција против овие болести.
Редовното консумирање лук го намалува ризикот од рак, го зголемува имунитетот и производството на антитела во организмот. Ги штити крвните садови и го намалува ризикот од срцев и мозочен удар. Верувале или не, лукот дури го отстранува заморот, напнатоста, анксиозноста и го подобрува расположението, благодарение на минералот селен кој се наоѓа во ова растение.
Лукот делува против цревните паразити, па луѓето кои редовно ја консумираат оваа храна тешко можат да добијат паразити во цревата. Ламбриата (паразитна болест на цревата) успешно се лекува со свеж лук за само неколку дена. Тој е и многу моќен борец против габични инфекции.
Лукот што се користи во мали количини, како додаток на храна која предизвикува гасови (грав, грашок…), ја намалува надуеноста. Инаку, ова растение е одличен антиоксиданс, го успорува процесот на стареење и ефикасно штити од многу хронични болести, катаракта, бронхитис, Паркинсонова болест.
Интересно е да се каже дека бебињата пијат повеќе млеко додека дојат доколку мајката консумирала лук непосредно пред доењето. Нема да предизвика дополнителни несакани грчеви кај бебето. Оваа информација може да биде корисна за мајките чии бебиња имаат послаб апетит и не цицаат доволно.
На самиот почеток на грипот или настинката, добро е да изедете едно или две чешниња лук. Ова растение ефикасно ги убива бактериите, вирусите и габите, па на почетокот може да го спречи понатамошниот развој на болеста. Ако болеста навистина се појави, лукот повторно ќе помогне бидејќи е силен антибиотик, го олеснува кашлањето и исфрлањето на слузот.
Лукот има лековити својства и во свежа и во варена форма, а важно е да се знае дека се препорачува употреба на свеж лук против паразити, габи, вируси и бактерии.
Во варена форма дава најдобри резултати за заштита на крвните садови, од инфаркт и тромбоза, додека киселиот лук се препорачува како заштита од рак.
Лук, лимон и мед против стареење
Подготовка:
Ситно сомелете 10 главици лук и убаво измешајте со 1 кг мед и сок од 10 лимони.
Се става во стаклена тегла, се покрива и се остава да отстои 8-10 дена.
После тоа, два пати на ден, пред јадење, земајте по една лажица од смесата.
Оваа мешавина од лук, лимон и мед го забавува процесот на стареење.
Чистење на крвните садови
Ставете едно бело чешне во устата и натопете го во плунка, превртете го во устата….
По половина час извадете го лукот од уста.
Кинезите веруваат дека на овој начин се ослободувате од токсините и се што предизвикува болести во организмот.
За болка во увото
Во малку вода сварете две чешниња лук и оладените 2 капки капнете ги во болното уво.
Ќе почувствувате олеснување за неколку минути.
Третман на ешерихија коли
Секоја вечер потопете едно дробено чешне лук во чаша вода.
Наутро пијте ја водата на празен стомак.
Практикувајте го ова седум дена.
После тоа, ќе видите дека ешерихија коли и други инфекции на уринарниот тракт засекогаш го напуштиле вашето тело.
Целосно обновување на телото
Јадете по едно чешне лук секоја вечер и држете се до него 40 дена. Ова се придобивките: Лукот одлично ја чисти крвта; Стимулира апетит; Заштитува од епидемии на грип и други респираторни заболувања; Неверојатно го зајакнува имунитетот; Тоа е корисно во анемија; Третман на хроничен бронхитис; Помага при болести на бубрезите и мочниот меур; Ја чисти кожата.