Чај за пролетна детоксикација и регенерација на црниот дроб
И птиците на гранката знаат дека глуварчето е едно од најздравите и најкорисните растенија што ни ги подари мајката природа.
Знаете кога прашувате билкари за што и за кого е добар чајот и тие одговараат со: „за секого“? Чајот од глуварче е еден од оние универзални пијалоци кои помагаат при милион здравствени проблеми, од стомачни, преку анемија до ублажување на симптомите на ревматизам и гихт.
Како и да е, она по што е најпознат овој прекрасен жолт цвет е неговата голема моќ на детоксикација на целиот организам, а има особено корисен ефект врз проблемите со црниот дроб и жолчното кесе. Сите овие проблеми некако одат рака под рака, нели?
Премногу маснотии, сол, есенцијални јаглехидрати што сме ги чувале толку убаво во стомакот во текот на зимата, обично доаѓаат до израз со појавата на првите сончеви денови. Тогаш е најдобро да направите мал третман дома за детоксикација, да се фрлите во конзумирање салата или мед од глуварче или да се почестите со (две, до три!) чаши чај на ден.
Подготовката на овој чај е исклучително едноставна: натопете една лажица сецкан корен од глуварче во 2 дл вода и ставете ја на шпорет да врие 5 минути. Покријте и оставете да отстои уште 15 минути или така да се излади, по што е подготвен за консумирање.
Бидејќи полека, но сигурно влегуваме во потоплите периоди од годината, ве потсетуваме дека глуварчето е одличен сојузник во борбата против вишокот килограми, но и можно задржување на водата и оток на нозете, лицето и стомакот. И сето тоа благодарение на калиумот, кој му помага да дејствува како силен диуретик и ја зголемува дневната количина на урина.
И за крај, но не и најмалку важно: некои луѓе можат да бидат алергични на ова лековито растение, а кај некои може да предизвика дијареја, надуеност и грчеви во стомакот.