ЖивотУбави совети

Уште веднаш внесете КЕФИР во секојдневната исхрана!

Кефирот е незаслужено исклучен од листата на здрава храна, и покрај бројните здравствени придобивки. Со специфичен вкус, овој млечен пијалок дефинитивно треба да биде на вашето дневно мени. И еве зошто!

Здравствени придобивки од кефир
Богата со хранливи материи
Кефир е ферментирано млеко, кое обично се прави од кравјо или козјо млеко. Потекнува од Источна Европа и Југозападна Азија, а името го добива по турскиот збор „keyfir“, што значи „да се чувствуваш добро“ по консумирање.

Една чаша кефир содржи само 100 калории, 4 грама протеини, 10% од дневниот внес на калциум и фибофлавин, 12% од дневните потреби за витамин Б12, а содржи и магнезиум и фосфор.

Моќен пробиотик
Верувале или не, кефирот е помоќен пробиотик од јогуртот. Покрај тоа, тој е одличен за цревната флора и го штити телото од инфекции. Истражувањата покажаа дека овој млечен пијалок го спречува растот на бактерии како што се салмонела, Хеликобактер пилори и Ешерихија коли.

Силни коски
Благодарение на хранливите материи (калциум и витамин К2), кефирот ги зајакнува коските и штити од фрактури. Покрај тоа, редовната потрошувачка на кефир го намалува ризикот од остеопороза.

Заштита од рак
Пробиотиците во ферментирани млечни производи го намалуваат ризикот од раст на туморот преку стимулирање на имунолошкиот систем. Затоа, според некои студии, кефирот го намалува ризикот од рак. Имено, една студија покажа дека екстрактот од кефир го намали бројот на клетките на ракот на дојката за 56% во споредба со 14% за колку е намален екстрактот од јогурт.

Ниско ниво на лактоза
Млечните производи содржат природен шеќер лактоза, што е проблем за многумина ако страдаат од нетолеранција кон овој шеќер.

Сепак, бактериите на млечна киселина во ферментирани млечни производи, како што се кефир и јогурт, ја претвораат лактозата во млечна киселина, така што овие пијалоци имаат помал процент на лактоза од млекото.

Луѓето кои се нетолерантни на лактоза генерално подобро толерираат кефир. Исто така е можно да се направи кефир без лактоза, ако се користи кокосова вода, овошен сок или некој друг пијалок без млечни производи.

Поврзани статии

Back to top button