ПАЛЕНТА каква што не сте пробале: Печена во рерна, послужена со ароматичен сос
Еден од најдобрите вкусови во светот.
Совршена идеја за појадок или ужина. Палента на малку поинаков начин!
Состојки:
2 ½ шолји млеко (600 ml)
2 ½ чаши супа од зеленчук (600 ml)
2 чаши палента (320 g)
2 лажици несолен путер
1 лажичка сол
½ лажичка пиперка
½ лажичка суво оригано
½ лажичка сува мајчина душица
½ лажичка сушен рузмарин
маслиново масло, за премачкување
За сосот:
½ чаши мајонез (120 g)
1 чешне лук, мелено
1 лажица свежа јаглика, сечкана
1 лажица сок од лимон, сол по вкус бибер, по вкус
Подготовка:
Плехот за печење поставете го со хартија за печење. Во средно тенџере на силен оган, додадете млеко и супа од зеленчук и оставете да зоврие. Изматете ја палентата и намалете ја топлината на минимум со постојано мешање околу 5 минути или додека не се впие целата течност и додека палентата не стане кремаста. Додадете путер, сол, бибер, оригано, мајчина душица и рузмарин и мешајте додека убаво не се соедини.
Префрлете ја палентата во подготвениот плех и рамномерно распоредете ја со шпатула. Ставете го во фрижидер најмалку 2 часа за да се стегне. Загрејте ја рерната на 220ºC.
Направете сос: измешајте мајонез, лук, магдонос и сок од лимон, сол и бибер во помал сад и мешајте додека убаво не се соедини. Се лади додека не се подготви за употреба.
Внимателно свртете го садот за печење на даската за сечење за да се ослободи палентата. Се сече на половина по должина, па се сече на „стапчиња“ со еднаква големина, секој со должина од околу 10 цм и ширина од 2 цм. Посипете со маслиново масло. Печете 30 минути, но на 15 минути треба да ги свртите на другата страна да се заруменат и рамномерно да се испечат. Ако ги пржите, загрејте го маслото од во големо тенџере додека не достигне 190ºC. Потопете го помфритот од палента во масло и пржете 2-4 минути, додека не поруменат и не станат крцкави. Се вади од маслото и се префрла во чинија обложена со хартиени салфетки да се изладат најмалку 5 минути.