ЖивотУбави совети

Направете сами оризово млеко – брзо и лесно!

Оризовото млеко е едно од најпознатите млеко од зеленчук, и благодарение на неговите хранливи материи, погодно е за луѓе со висок холестерол, оние кои сакаат да изгубат вишок килограми или не се толерантни на лактоза.

Потребно:

¾ чаши бел ориз со долги зрна (можете да користите и кафеав ориз, но белиот дава подобар вкус и боја)
4 чаши вода (користете помала количина ако сакате кремаста текстура)
1 излупена урма (можете да користите мед, јавор или сируп од агава наместо урма)
½ лажички екстракт од ванила

-2 лажички какао во прав за „чоколадно млеко“ (по избор)
-¼ свежи бобинки за „овошно млеко“ (по избор)

Подготовка:

  1. Истурете го оризот со топла (но не зовриена) вода (доволно за да го покрие оризот) и оставете да отстои два часа. Оризот ќе омекне, но сепак ќе биде суров. Исцедете ја водата и истурете во блендер.
  2. Додадете ја остатокот од водата, солта и дополнителните состојки по вкус (ванила, какао во прав, урми…). Мешајте една минута, додека не се соединат сите состојки.
  3. Ако не е доволно слатко, додадете уште една или две урми.
  4. Истурете ја смесата во поголем сад покриен со газа или кујнска ткаенина за да го извлечете млекото и отстранете ја пулпата.
  5. Истурете го млекото добиено на овој начин во сад со капак и чувајте го во фрижидер.
  6. Оризовото млеко може да стои до пет дена, и да се користи за пијалоци (кафе или смути), за додатоци или за десерти.

Поврзани статии

Back to top button