Леб од овес, леб од ленено семе и леб од кисело тесто – за здрав живот!
Избегнувајте леб од бело брашно и задоволете го вашето тело и здравје.
Поради мноштвото хранливи материи кои се клучни за здравјето на нашето тело, лебот е задолжителна храна што мора да ја консумираме во текот на денот. Сепак, многу е важно да консумирате здрав леб.
Кој леб е здрав?
Леб од ленено семе
Овој леб е направен првенствено од интегрално брашно и ленено семе и е еден од најздравите лебови, бидејќи лененото семе е исто така многу хранливо и има бројни здравствени придобивки. Тие се одличен извор на алфа-линоленска киселина, омега-3 масна киселина која се наоѓа во растителната храна. Семките од лен се исто така богати со честички наречени лигнани, кои можат да дејствуваат како антиоксиданси во вашето тело и да ве заштитат од одредени видови на рак.
Леб од овес
Овесниот леб обично се прави од комбинација на овес, брашно од цело зрно пченица, квасец, вода и сол. Покрај тоа, овесниот леб е многу здрав избор бидејќи овесот е многу хранлив и поврзан со голем број здравствени придобивки.
Леб од кисело тесто
Киселото тесто се добива со процес на ферментација врз основа на квасец и бактерии кои се појавуваат природно за да го зголемат тестото. Ферментацијата помага да се намали бројот на фитати, познати и како фитинска киселина, кои се врзуваат за одредени минерали и ја намалуваат нивната апсорпција.