ЖивотУбави совети

Кои се здравствените придобивки од карфиолот

Благодарение на богатиот профил на хранливи материи и неисцрпниот извор на идеи за тоа како можете да го користите во кујната, карфиолот стана многу популарен во последните неколку години, а неговата популарност нема да престане наскоро. Но, дали овој зеленчук, кој припаѓа на семејството зелка, е здрав како што велат сите? Секако, да!

Карфиолот е зеленчук од редот на дива зелка, со потекло од Мала Азија и Медитеранот, и се користи во исхраната во различни форми веќе неколку илјади години.

Постои причина зошто карфиолот стана сензација практично преку ноќ во супермаркетите. Тој е полн со хранливи материи, минерали и витамини, вклучувајќи рибофлавин, ниацин и витамин Ц. Богат е и со антиоксиданти, благодарение на витамин Ц и каротеноиди (растителни пигменти кои се претвораат во витамин А во организмот).

Но, еве што ја прави карфиолот толку уникатен. Богато е со глукозинолати, соединенија што содржат сулфур со силни антиоксидантни својства; соединенија кои се наоѓаат првенствено во зеленчук со крстови, кои промовираат детоксикација и го намалуваат воспалението во организмот („детоксикација“ во овој контекст се однесува на потенцијално штетни соединенија, како што се канцерогените, стануваат помалку токсични. Глукозинолатите играат улога активирајќи ги потребните ензими за детоксикација).

Еве го нутритивниот профил на 100 грама суров карфиол: 27 калории, 2 гр протеини, 5 гр јаглехидрати, 2 гр влакна и 2 гр шеќер.

Кои се здравствените придобивки од карфиолот?

Може да го намали ризикот од рак. Одличен е за подобро варење. Помага за слабеење. Позитивно влијае врз нервниот систем.

 

 

 

 

Поврзани статии

Back to top button