Кандида – која храна да се избегнува, а која да се консумира?
Не е непознато дека разни бактерии и габи природно го населуваат нашето тело и на тој начин ни помагаат да ја вариме храната, да ги апсорбираме хранливите материи, да синтетизираме витамини, да ја регулираме pH вредноста на кожата итн.
Овие бактерии ги нарекуваме добри, но кога нивната флора е нарушена, лошите бактерии добиваат идеална почва за размножување. Ако телото не се бори со нив, ќе се развијат инфекции и воспалителни процеси.
Кандида е еден од најчестите „домаќини“ кој ни прави проблеми. Станува збор за габа, поточно форма на квасец, чиј прекумерен раст и размножување доведува до перфорација на ѕидовите на цревата, по што стигнува во крвотокот и почнува да ни прави проблеми.
Кои се симптомите на кандида?
Кандида може да влијае на различни делови од телото, па симптомите се разликуваат во зависност од тоа. Обично можете да го препознаете по:
- габична инфекција на кожата и ноктите
- дигестивни проблеми (надуеност, запек)
- бели дамки на јазикот и мукозните мембрани на устата
- чести уринарни и генитални инфекции и сл.
Како да се поправи исхраната во случај на кандида?
Можеби се прашувате што ја нарушило цревната флора, па кандида растела, а одговорот би можел да биде неурамнотежена исхрана богата со едноставни јаглехидрати и шеќери, но и орални контрацептиви и антибиотска терапија кои заедно со лошите уништиле премногу добри бактерии. .
Доколку анализите веќе го потврдиле прекумерното присуство на кандида, тогаш ваша задача е што поскоро да го запрете нејзиниот понатамошен раст, а за успешен исход, покрај медикаментозните лекови, пресудна е и диеталната терапија.
Лошата вест е што ќе морате одредено време да ги исфрлите сите слатки од исхраната, бидејќи шеќерот е она со што се храни кандида, а добрата вест е дека враќањето на природната рамнотежа на добрите и лошите бактерии релативно брзо ќе го реши овој непријатен проблем.
Штетна храна
Исклучувањето на храната што влијае на растот на кандида од исхраната е поважно од „третманот со лекови“.
Затоа е најважно да се знае дека шеќерот се храни со кандида и дека е неопходно да се ослободи од него во сите нејзини форми: слатки, колачи, мед, сокови, алкохол…
Потоа: Тесто, пецива и сите производи со квасец и брашно.
Храна која одговара
Покрај лековите што ги препишал вашиот лекар, можете да вклучите и некои природни антибиотици во вашата исхрана. Во лекувањето на кандида генерално се препорачува масло од диво оригано и веројатно најпознатиот природен антибиотик, лукот. Исто така: прополис, матичен млеч, жалфија, босилек, мајчина душица…