ДомУбави совети

Фотографии на платно – нов тренд ширум светот!

Благодарение на модерната технологија и можноста за печатење на платно, треба да уживате во репродукцијата на вашите омилени уметнички дела, интересни апстрактни мотиви и лични фотографии од разни незаборавни настани.

Платното е висококвалитетна памучна ткаенина со карактеристична мекост и текстура која е пријатна за човечкото око, бидејќи одразот на светлината е многу поприроден од кој било друг материјал. Ова сликарство го користеле сликарите во изработката на нивните уметнички дела. На платното се направени највредните и најзначајните уметнички дела. Слики на најпознатите уметници некогаш биле привилегија на највисоката општествена класа на луѓе, украсување на замоци и салони на аристократи и кралеви. Овие слики се сега во музеи ширум светот или во сопственост на богати колекционери. Сепак, развојот на печатењето овозможи да се работи на сликање на платно денес за декорација на ѕидови во станбени или деловни простори на обичните луѓе. Овековечете ги убвите спомени и декорирајте го просторот во кој поминувате време со омилените фотографии кои ќе предизвикуваат насмевки секогаш кога ќе ги погледнете. 

Фотографиите на платно имаат подолг животен век од фотографии на фото-хартија а може да се отпечатат во голем формат и во различни форми. Дополнително, вашата фотографија отпечатена на платното ќе биде попривлечна, без одраз на светлината што се појавува кај класичните фотографии врамени во рамки и стакло. Друга голема предност на отпечатоците од платно во споредба со стандардните фотографии е нивниот полесен транспорт во случај на селење. Ако сакате, можете да го покриете целиот ѕид со вашата омилена слика, која во овој случај се работи на два (diptih), три (triptih) или четири (tetraptih) платно панели. Можно е да се прават и колажираат фотографии кои имплицираат печатење на повеќе слики на едно платно.

Поврзани статии

Back to top button