Од насУбави муабети

Сè што ќе доживеете ве подготвува за она што сте го барале

„Не сакам да бидам на друго место. Оваа моќна фраза содржи непроценлива вредност, тоа е збир на скапоцени зборови што можат да нè наведат како мантра да се запознаеме самите себе и нашата непогрешлива суштина.

Ние луѓето секогаш сме склони да бидеме незадоволни, да не наоѓаме мир, да живееме во брзање, секогаш да сакаме да бидеме на друго место, да правиме различни работи, да ги пополнуваме празнините што ги имаме површно и постојано. И сето ова незадоволство нè наведува да трчаме уште повеќе, да правиме уште повеќе работи, да бидеме се повеќе незадоволни, под стрес и загрижени.

Колку пати во животот сте помислиле дека „не сакате да бидете на друго место“?

Фраза што открива голем внатрешен мир, длабока доверба во животот, автентично спокојство што не е условено од надворешни фактори. Можеби ни падна на памет да го мислиме ова за време на одмор, патувања, во момент на заслужена релаксација или за време посветено на она што нè прави да се чувствуваме добро.

Колку повеќе ќе му дадеме простор на она што ја храни нашата Душа (сфатена како најдлабокиот дел од нас), толку спонтано и природно оваа лековита фраза ќе се појави во нашите умови без никаков интелектуален напор да ја запомниме. И тоа ќе биде како шлаг на тортата или последниот ритуал на прекрасна церемонија.

Но, ние сме должни да одиме понатаму. И да ја пуштиме оваа моќна фраза да влезе секој ден од нашиот живот, секој момент од нашето постоење.

Таа мора да биде фраза која не е поврзана со пријатни надворешни околности, како што се поволни настани или добро друштво, но мора да го води секој момент од нашите животи, било да е лесен или тежок, радосен или болен, мирен или бурен.

Тоа е фраза со голема моќ, бидејќи е во состојба да ја раствори двојноста што се подразбира поделба на доброто и злото, добро или погрешно, убаво и грдо, внатрешно и надворешно, итн. Наместо тоа, тие се зборовите што обединуваат.

Она што ни се случува не е затоа што сме жртви на настани, туку затоа што мора да научиме лекција.

„Сè што ќе доживеете ве подготвува за она што сте го барале.
~ Екхарт Толе

Затоа, нашите енергии мора да се искористат за да се научи на најдобар можен начин лекцијата што животот сака да ни ја даде во тој посебен момент од нашето постоење.

Ајде да се обидеме во секој момент да си повториме „не би сакала да бидам на друго место“. Да не го откажуваме или отфрламе нашето незадоволство, туку да го поздравиме како сојузник и да прашаме што сака да ни каже. Најпрво ќе треба да го замолиме умот да ни помогне да ги изговориме овие зборови, но со текот на времето ќе стане автоматска мантра во нас што ќе ни го прикаже животот со различни очи.

Секое место, секоја личност, секоја ситуација е пред нас да ни пренесе порака. И колку и да е тежок, стресен и болен тестот за да се разбере оваа порака, мора да бидеме свесни дека ако животот го избрал тој тест за нас, нема друг начин да стигнеме до свеста.

Затоа се соочуваме со уште еден неуспех, стоттата приказна што тргна наопаку, нашата сеприсутна тага, лицето кое прави да се чувствуваме лошо, соочено со таа несреќа, не смееме да чувствуваме пасивни жртви на неповолна судбина, туку храбри протагонисти во потрага по сопствената внатрешно богатство.

„Не би сакал да бидам нигде на друго место, со која било друга личност, во која било друга ситуација.

Тоа е чин на храброст, химна на доверба во животот, трогателна љубовна песна.

Поврзани статии

Back to top button