Рен – брзо ја вари тешката и мрсна храна, а како необичен сос е уште повкусен!
Ренот го отстранува уморот и ја крева енергијата, добар е за дијабетичари, а ако не ви се допаѓа како класичен додаток на месо, пробајте некои нови рецепти.
Ренот кај нас најчесто се користи како додаток на печено месо, а многу мажи го сметаат за вистински гурмански десерт, особено кога е најтопол. Му помага на телото полесно да ја вари тешката и мрсна храна, го чисти, го забрзува метаболизмот, го елиминира заморот и ја подигнува енергијата. Го стимулира размножувањето и развојот на корисни бактерии во цревата и има ниска содржина на гликоза, поради што е погоден и за луѓе со дијабетес.
Домашен намаз од рен :
- Потребно е:
2 зрели домати
црвен чили пипер (по вкус)
1 лук со средна големина
1 чаша караница
½ лажица сол
1 лажичка шеќер
Подготовка: Од лутите пиперки извадете ги семките, сомелете ги сите состојки, зачинете со сол по вкус и на крајот додадете го шеќерот.
2. Потребно е:
3 кисели зелени јаболка (излупени, излупени и исечени на коцки)
1 шолја вода
2 супени лажици сок од лимон
1/2 чаша шеќер
1/4 лажичка цимет
3 лажици рен (подготвен)
Подготовка: Во тенџере со средна големина сварете јаболка со вода и сок од лимон, додека не зоврие. Промешајте со шеќер и цимет. Гответе со постојано мешање додека шеќерот не се свари. Се трга од оган, се лади, се покрива и се става во фрижидер. Додадете рендан рен пред сервирање. Послужете ладно или на собна температура.