ЖивотУбави совети

Консумирањето на еден вид алкохол предизвикува најлош мамурлок

По совршена вечера во најдоброто друштво и уште неколку чаши, нè очекува нов ден со мамурлак. Какви и да се обидеме да примениме трикови и да го ублажиме, мамурлакот е незаменлив дел од нашето пијанство. Сепак, мамурлакот варира во зависност од тоа кој пијалок сте го консумирале, а лекарите тврдат дека најлошиот мамурлак го предизвикуваат газираните пијалоци во комбинација со алкохол.

Имено, јаглерод диоксидот кој се наоѓа во овие пијалоци предизвикува побрзо апсорпција на алкохолот во крвотокот. Всушност, високото ниво на алкохол во крвта влијае на мозокот преку стимулирање на ГАБА рецепторите, што резултира со мамурлак, како што се гадење, повраќање и мигрена.

И додека жестоките пијалоци се сметаат за најозлогласени, студијата покажа дека една третина од луѓето се опиваат побрзо кога консумираат просечни, шампањ и други видови пенливи вина во споредба со други алкохолни пијалоци.

Колку е побрза апсорпцијата, толку е поголема количината на алкохол во крвта, што влијае и на сериозноста на мамурлакот кој вообичаено се јавува следниот ден.

Токму поради тоа што во просек се апсорбира побрзо од другите пијалоци, влијае на мамурлакот следниот ден, кога повеќето луѓе доживуваат главоболки, гадење, чувствителност на светлина и екстремна сува уста.

Поврзани статии

Back to top button