Убави дестинации

Кои се најпосетените музеи во светот?

Меѓународната организација Themed Entertainment Association ги објави резултатите од спроведеното истражување за тоа кои се најпосетените музеи во светот во 2016 г.

Десетте најпосетени музеи во светот ги посетиле вкупно 107.8 милиони луѓе, што е за 1.3 милиони повеќе посетители во однос на 2015. година.

Па така, најпосетените музеи во светот се:

  1. Националниот музеј на Кина во Пекинг
  2. Националниот музеј на авијација во Вашингтон
  3. Лувр во Париз
  4. Националниот музеј на историја на природата во Вашингтон
  5. Метрополитен музеј, Њујорк
  6. Британски музеј, Лондон
  7. Музеј на наука и технологија, Шангај
  8. Национална галерија, Лондон
  9. Ватиканскиот музеј
  10. Галерија Тејт Модерн, Лондон

 

 

Поврзани статии

Back to top button