ЖивотУбави совети

Истражување докажало: Од родителите наследуваме или не емпатија?

Способноста да се сочувствува со друга личност, да се разберат нејзините чувства и ситуацијата преку која поминува се нарекува емпатија, и ова е една од најголемите човечки доблести. Развиеното чувство на сочувство нè прави добар човек, од кој, ќе се согласите, нема ништо поважно!

Истражувањата покажаа дека чувството на емпатија е резултат на нашето образование и искуство, но во извесна мерка, иако звучи чудно, неговиот развој е под влијание на гените!

Најголемото истражување на оваа емоција било спроведено на 46000 луѓе, а истражувањето било спроведено од британски и француски научници.

Испитаниците ги завршиле формулите кои биле постојано анализирани, како и нивниот генотип, кој бил испитуван на примерок од нос. Со детална анализа на генотипот, научниците дошле до заклучок дека чувството на емпатија е делумно под влијание на гените.

Исто така, било откриено дека луѓето со пониска генетска предиспозиција за ова чувство обично имаат висок ризик од интровертното однесување.

Се покажало дека жените имаат поголема емпатија од мажите, а тоа е условено од хормоните и нивото на социјализација.

Емпатијата е многу важна човечка особина, и во никој случај не е исклучена можноста да ја охрабриме така што ќе работиме на себе и на сопственото разбирање!

Поврзани статии

Back to top button