ЖивотУбави совети

Два збора кои почесто треба да ги кажувате на партнерот – ќе му разгорат оган во срцето!

Сите знаеме колкава моќ има љубовта, т.е. кога некому велиме „те сакам“. Тоа значи апсолутно прифаќање, целосно давање, останување во добро и зло, поддршка и помош. Но, покрај зборот „те сакам“, има и некои други важни зборови што треба да ги кажеш на саканата личност – на пример, „Те ценам“.

Треба да разговараме со нив што е можно почесто во сите наши односи со другите луѓе, особено во романтичните партнери. Почитта е камен-темелник на секоја трајна заедница. Проблемот е што во долга врска, многумина почнуваат да ја земаат саканата личност здраво за готово. Мислиме дека тоа значи дека нашиот партнер направил нешто за нас, па мислиме дека не треба да му кажеме некој убав збор. Ни се чини дека се разбира дека го сакаме ако сме заедно толку години. Но, наоѓањето работи што ве натера да го цените вашиот партнер, а потоа искажувањето на таа благодарност ќе направи и двајцата да се чувствувате посреќни и поблиски еден со друг.

Фразата „те почитувам“ е всушност посилна од „те сакам“. Зошто?

-Речиси секој човек доживеал предавство во одреден период од животот, па затоа сме многу внимателни кога некој ќе ни каже „те сакам“. Но, кога некој не цени, тоа е сигурна емоција.

Изразот „те сакам“ често го доживуваме како нешто обично, како дадено. На пример, често велиме: „Знаеш дека те сакам“. Тоа е, поради постојана употреба, оваа фраза ја губи својата моќ.

-Фразата „те сакам“ може да се користи за манипулација – на пример, да се убеди партнерот во нешто, да се смири во напната ситуација, да одобри… За разлика од често манипулативната „знаеш дека те сакам“, изразот и „доаѓа од срце, предизвикувајќи најискрен одговор.

Како да му кажете на вашиот партнер дека го почитувате?

Погледнете го во очи и кажете: „Ценам што си толку добар / љубезен / грижлив / добар / благороден / амбициозен …“.
Не плашете се да покажете благодарност за малите нешта: „Го ценам миењето садови и средувањето на куќата“ или „Навистина ми значи одведување на децата во градинка за да можам да имам повеќе време за себе наутро.“ „Почитувам и се радувам за сè што правиш за да се чувствувам подобро.“…

 

Поврзани статии

Back to top button