Убави дестинации

Вистински мини-космос во кој културните, традиционалните и религиозните карактеристики се испреплетени

Главниот град на Босна и Херцеговина се наоѓа покрај брегот на реката Миљачка во источниот дел на сливот на Сараево-Зеница. Се проценува дека околу 300.000 жители во моментов живеат во Сараево, што го прави најголем босански град. Тоа е посебно поради мултикултурализмот и е вистински мини-космос во кој културни, традиционални и религиозни карактеристики се испреплетени. Содржи остатоци од турската и австро-унгарската империја поради нејзина контрола со векови. Ако тој успеа да се опорави, потврдено од страна на фактот дека во популарниот туристички водич Lonely Planet 2006 се 43 место на листата на најдобри градови во светот, оставајќи го зад себе дури и Дубровник. Тој е познат во целиот свет за Зимските олимписки игри, чии домакин беше во 1984 година. Сепак, малкумина се они што знаат дека Сараево е втор град во светот (по Сан Франциско), во кој се воведоа електрични трамваи за редовен јавен градски превоз. Во далечната 1885 година. 

Реката Миљачка е симбол на градот, и низ вековите биле изградени бројни мостови. Еден од најпознатите Латинскиот мост, исто така познат како Принцип мост, на местото каде што во 1914 година, Гаврило Принцип го уби на австро-унгарскиот трон Франц Фердинанд, што го означи почетокот на Првата светска војна. Дури и познатиот архитект Густав Ајфел, таткото на Ајфеловата кула, дизајнираше еден од мостовите. Одејќи од центарот кон запад покрај реката доаѓа до големата спортска сала во Скендерија, а многумина сигурно ќе сакаат да го видат и легендарниот олимписки центар Зетра. Градот, исто така, има многу свети предмети, од кои попознати се Катедралата во срцето на Исус, Црквата на Собранието на Србија и Џамијата Гази Хусреберг. 

На врвот на Титова улица во Башчаршија (изградена во 1945 година), има споменик на вечниот оган, чиј пламен повеќе од 50 години гори во знак на сеќавање на ослободители од фашизмот. Тој бил изгаснат од 1992 до 1995 година.

Посетете го Врело Боса, тоа ќе е една од најубавите екскурзии во Сараево за која ќе поминете низ алејата на костени.

Сите луѓе кои го посетиле градот знаат дека сараевскиот кебап е најголемиот подарок што Босна го дала на светот. Овој специјалитет од скара стана дел од неговиот културен идентитет. Во срцето на Сараево, во Башчаршија има најголем број кебапчилници. Не треба да го напуштите Сараево без бурек, баклава, жељаница, урмашка, туфахија, квргуша и други босански специјалитети. 

 

Поврзани статии

Back to top button