Јадете го и ќе живеете 100 години: Го намалува крвниот притисок и холестеролот!
Ја поттикнува работата на дигестивниот тракт, го забрзува метаболизмот и циркулацијата, па е природно средство за поттикнување на процесот на слабеење.
Каранфилчето се корисни за здравјето како лек против многу болести. Најважна, а воедно и главна состојка на каранфилчето е еугенолот, кој има антиинфламаторно дејство.
Покрај него, содржи и минерали: калциум, магнезиум, железо, бакар, фосфор, манган, селен. Богат е и со витамини, меѓу кои има најмногу витамини Ц, Б6, Е, К, форлинска киселина, рибофлавин и ниацин.
Препознатливоста на ова растение е во неговиот топол мирис, кој има многу пријатна арома. Кога се вкусува, вкусот е прилично сладок и горчлив во исто време.
Каранфилчето се користи речиси на целата планета Земја, има многу начини на кои може да се користи и има статус на еден од најбараните зачини.
Многу е добар во лекувањето на несоницата и во голема мера го подобрува квалитетот на вашиот сон, лечи воспалителни изгореници од сонце, болки во грлото и забоболка.
Помага за нормализирање на функцијата на црниот дроб и има многу аналгетски ефект.
Меѓутоа, она што многу луѓе не го знаат е дека каранфилчето делува така што го намалува холестеролот и крвниот притисок и ја подобрува функцијата и флексибилноста на артериите, благодарение на што може да го продолжи животот.
Ја поттикнува работата на дигестивниот тракт, го забрзува метаболизмот и циркулацијата, па е природно средство за поттикнување на процесот на слабеење.
Вода со каранфилче
Состојки:
1,5 литри вода (флаширана или филтрирана)
5 грама каранфилче
Подготовка:
Истурете го каранфилчето во стаклено шише со вода, а потоа затворете го. Се остава на темно место, на собна температура да отстои околу пет дена.
Можете да го цедите, но не мора. Она што е важно е да ја пиете оваа вода на празен стомак.