Што е поздраво? Цело јајце или само белка?
Дали јајцата се пожелни во менито кога сакаме да изгубиме тежина и дали треба да се избегнуваат жолчки?
Жолчките од јајце содржат повеќе маснотии, но претходните тврдења дека содржи и лош холестерол (ЛДЛ) не се точни, бидејќи неодамнешните истражувања покажуваат дека холестеролот од храната не влијае на зголемувањето на холестеролот во крвта, но заситените масти се одговорни за тоа.
Целото јајце има одличен нутритивен состав, содржи и витамини А, Д, Е, рибофлавин, калциум, фосфор, магнезиум, железо и цинк.
Тогаш зошто многумина јадат само белки од јајца?
Протеинот често се додава во оброците кога сакаме да го зголемиме внесот на протеини, но не и маснотиите и калориите.
Ако сте на рестриктивна диета, сепак можете да јадете цело јајце, но внимавајте на количината.