Секоја жена треба да јаде чиа семе – после триесетата година
Чиа семето е синоним за здрава исхрана. Покрај тоа што можете да го додадете во јадења и салати, чиа семето се додава и во разни рецепти за смути, овесна каша, а од него се прави и пудинг.
Благодарение на хранливите материи, семките од чиа го добија епитетот суперхрана поради неколку причини:
Богата со хранливи материи
Овие семиња се користеле во исхраната уште од времето на античките Маи и Ацтеките. А според Убавина и здравје, древните народи ги користеле во исхраната и во секојдневната рутина на убавина. Денес знаеме дека две лажици чиа семе содржат 138 калории, 4,7 грама протеини, 9,8 грама влакна, 14% од дневните потреби за калциум, 12% од дневните потреби за железо, а исто така содржат магнезиум, фосфор, цинк. , омега 3 масни киселини како и витамини од групата Б.
Антиоксиданси
Овие семиња се одличен извор на антиоксиданси кои ги неутрализираат слободните радикали и го штитат нашиот имунолошки систем. Антиоксидансите во чиа семето имаат особено благотворно дејство на срцето и црниот дроб, го регулираат крвниот притисок и имаат антиканцерогени својства.
Губење вишок килограми
Благодарение на влакната и протеините, чиа семето се препорачува во секоја диета, особено за луѓето кои сакаат да ослабат. Диететските влакна поволно делуваат на согорувањето на калориите, а не прават сити долго време, па немаме напади на глад.
Здравје на коските
Овие семиња содржат и голем број хранливи материи кои ги одржуваат коските силни и здрави, вклучувајќи калциум, фосфор и магнезиум.
Нивото на шеќер во крвта
Истражувањата покажаа, според Beauty and Health, дека чиа семето го регулира нивото на шеќер во крвта, а се претпоставува дека тоа се должи на количината на влакна.
Тие лесно се вклучуваат во исхраната
Бидејќи вкусот е речиси незабележлив, овие семки можете лесно да ги додадете во секое јадење, почнувајќи од чорби, преку смути и колачи. Може да се јадат и сирови или натопени во вода, млеко или сок. Поради тоа што ослободуваат слуз што се згуснува, чиа семките се одлични и при подготовка на здрави сладоледи и пудинзи.