ЖивотУбави совети

Секогаш ги чистиме, а не треба: Еве зошто е важно да јадете БЕЛИТЕ ВЛАКНА под кората на мандарините!

Мандарините се сезонско овошје кое обезбедува широк спектар на витамини и го зајакнува нашиот имунитет на ова студено време! Што ги прави толку богати и слатки, ви откриваме во продолжение …

Мандарините ги зајакнуваат коските

Мандарините содржат многу елементи во трагови и минерали, како што е калциумот. Тие ги зајакнуваат коските и обезбедуваат здрави заби. Покрај тоа, мандарините имаат особено добра биорасположивост – што значи дека телото може подобро да ги апсорбира хранливите материи содржани во агрумите. Причината за тоа е овошната киселина во мандарините.

Мандарините се добри за кожата

На телото му е потребен витамин Ц за здрава и цврста кожа, бидејќи обезбедува изградба на повеќе колагенозно сврзно ткиво. А тоа пак ни дава убава и мазна кожа. Сепак, телото не може само да произведува витамин Ц – тој треба да се внесува преку храната. А мандарината е вистинска бомба со витамин Ц! Важен е и за кожата, а во мандарините има грст: таканаречениот провитамин А, познат и како бета каротен, кој обезбедува регенерација на клетките.

Мандарините го подобруваат имунолошкиот систем

Витаминот Ц во мандарините ни помага и во борбата против настинката. Овој витамин генерално го зајакнува нашиот имунитет, но ако веќе сме настинати, може да го скрати и времетраењето на настинката. Три до четири мандарини дневно се идеални – што значи дека веќе покривавме една третина од нашите дневни потреби за витамин Ц.

Мандарините помагаат при слабеење

Тешко е да се поверува, но тоа е вистина: американските научници открија дека мандарините дури можат да ни помогнат да изгубиме тежина. Состојката нобилетин, содржана во овие мали агруми, го стимулира согорувањето на мастите. Совет: Нобилетинот најмногу се наоѓа под кората во белите влакна кои често ги отстрануваме. Затоа, вреди да се јаде со нив.

Мандарините го штитат црниот дроб

Патем, нобилетинот има уште едно добро својство: исто така обезбедува вишок маснотии да не се акумулира во црниот дроб и да го одржува здрав. Замастен црн дроб, кој се формира првенствено поради внесот на шеќер и јаглехидрати, е поттикнувач за разни болести, како што се разни видови на рак, дијабетес и остеопороза.

Поврзани статии

Back to top button