Како да го направите стариот леб повторно свеж во само 3 чекори
Ако пред неколку дена купивте убав леб, но не сте успеале да го изедете цел, не фрлајте го во ѓубре. Со овој генијален трик лебот повторно ќе биде како штотуку купен, со убава кора и мек.
Процесот на „освежување“ на леб:
1. Првиот чекор можеби на почетокот изгледа страшен, но без него лебот не може добро да се освежи. Пуштете вода од чешма, топла или ладна, а под неа ставете лепче. Обидете се да го поставите така што долната, односно исечената страна на лебот да биде свртена од чешмата, односно горниот дел од лебот да биде под директен проток, каде што кората е потврда. Ако е натопена внатрешноста на лебот, не е важно.
2. Вклучете ја рерната на 150 до 160 степени Целзиусови и ставете го влажното лепче на плех или директно на решетката. Оставете го лебот да се пече шест до седум минути, во зависност од големината или ако лебот е премногу влажен, оставете го да се пече десет до дванаесет минути.
3. Кога ќе го извадите лебот, однадвор ќе биде крцкав, а внатре топол и мек. Притиснете го лебот и проверете колку е мек.