Зошто е добро често да јадете кисели краставички?
Киселите краставички се нешто што не секој може да го јаде поради карактеристичниот вкус. Знаевме до сега дека тие се здрави, но она што не го знаеме е дека тие можат да имаат позитивен ефект врз луѓето кои страдаат од анксиозност.
Научниците откриле дека ферментираната храна, како што се кисели краставици, кисела зелка или јогурт, може да ја намали социјалната анксиозност и невротичноста. Пробиотиците или здравите бактерии од оваа храна се одговорни за ова. Се верува дека тие влијаат на микробниот дел во цревата, што дополнително има позитивен ефект врз мозокот преку зголемување на нивото на габа. Тоа е предавател кој ја регулира анксиозноста и неговото зголемување се однесува како лек против него.
Овие заклучоци произлегле од студија која опфатила 710 студенти и ги следеле симптомите на анксиозност, невротичност и социјална фобија во споредба со колку ферментирана храна јаделе.