ЖивотУбави совети

Дознајте што се лекува јапонското јаболко

Јапонските јаболка зреат во зима. Овие овошки се големи и можат да тежат до половина килограм и се со прекрасна портокалова боја. На есен, листовите стануваат црвени и паѓаат, додека на дрвото остануваат само големи портокалови плодови. Изгледа како домат, а има вкус на мешавина од кајсија и праска.

За да ја стекне својата целосна арома, плодовите мора да бидат целосно зрели, речиси црвени. Се берат во доцна есен, по првите мразови. Кога созрева, овошјето станува сочно, слатко и има пријатен вкус, а потоа може да се јаде со лажица. Јапонското јаболко е вистински извор на здравје.

Јапонско јаболко како лек
Јапонско јаболко за варење
– Земаме свежо овошје или сок од јапонски јаболки за лекување на цревни заболувања како што се хроничен запек, воспалителни состојби и цревни инфекции. Исто така, јапонското јаболко се користи како природен лек за варење и празнење на дебелото црево.

Болестите на желудникот се лечат и со помош на јапонско јаболко. Јапонското јаболкото е добро и за лекување на хемороиди, заболувања на црниот дроб и жолчката, како и за лекување на дијареа.

Јапонско јаболко за слабеење – Диететските влакна кои ги содржи се клучни за здраво слабеење бидејќи го намалуваат апетитот и го регулираат варењето. Регулирањето на варењето е особено важно бидејќи го намалува чувството на надуеност, а штетните материи ефикасно се исфрлаат од телото.

Јапонското јаболко не содржи масти и го забрзува метаболизмот, а особено е корисно при физичка активност бидејќи содржи многу шеќер кој дава енергија.

Јапонското јаболко како лек за срцето – Содржи високо ниво на диетални влакна, феноли и минерали кои се многу пожелни за одржување на здравјето на крвните садови. Некои од флавоноидите кои ги содржи какито се кемпферол и кверцетин, за кои е познато дека придонесуваат за здравјето на крвните садови и срцето. Сложените танини, кои обично му даваат на овошјето горчлив и лут вкус, можат да го намалат крвниот притисок.

Подобар вид со јапонско јаболко – Одличен извор е на витамин А, кој е важен елемент за одржување на здрав вид. Едно овошје persimmon содржи 55% од препорачаната дневна доза на витамин А, а содржи и лутеин и зеаксантин.

Јапонски јаболки за имунитет – Тој е одличен извор на витамин Ц. Редовното консумирање на јапонски јаболки му помага на телото да го зајакне имунолошкиот систем, кој е најважната линија на одбрана од вируси и бактерии кои ни се закануваат во овој период од годината.

Јапонско јаболко за тироидната жлезда – Третманот на тироидната жлезда се прави по совет на лекар, но постои и природен лек за тироидната жлезда кој ќе ви помогне да го стимулирате правилното функционирање на таа тироидна жлезда.

Природно решение за проблемите со заштитата на жлездите е правилната исхрана која вклучува храна богата со јод и селен. Каки јаболкото е богато со минерали како што се калиум, магнезиум, калциум и фосфор. Витамини Б, Ц и Е и амино киселини како што се лизин, аланин и триптофан.

Поврзани статии

Back to top button