ЖивотУбави совети

Зошто да јадете костени на есен?

Костените се јаткасти плодови кои потекнуваат од грмушки и дрвја кои припаѓаат на родот Castanea. Тие растат со густа и тврда надворешна кожа која е кафеава и има бело јадливо јадро во центарот. Може да се конзумираат и печени и варени.

Постојат многу различни видови на костени и сите тие имаат слични својства и хранлива вредност. Сепак, тие не треба да се мешаат со коњски костени. Четирите главни видови на костени кои се консумираат се јапонскиот костен, американскиот костен, кинескиот костен и европскиот костен.

Костените содржат големи количини на диетални влакна, витамини, минерали, корисни масти и антиоксидантни соединенија и може да се користат за создавање урамнотежена, здрава исхрана.

Здравствени придобивки

Тие го спречуваат дијабетесот

Еден од најмалку познатите факти за дијабетесот е дека тој може успешно да се спречи со помош на диетални влакна. Тие исто така можат да го регулираат и управуваат дијабетесот. Храната која има многу диетални влакна се смета за храна со низок гликемиски индекс бидејќи предизвикува побавно зголемување на нивото на шеќер во крвта.

Ова е предност што е исклучително важна за дијабетичарите, бидејќи нивниот третман е сè за контролирање на нивниот шеќер. Тие, исто така, го спречуваат случајното намалување на нивото на шеќер. Ова е исто така важно за луѓето кои се склони кон развој на дијабетес, бидејќи костенот може да помогне да се спречи развојот на болеста на прво место.

Ја зголемуваат минералната густина на коските

Бакарот и магнезиумот во костените играат клучна улога во одржувањето на здравјето на коските:

Бакарот ја подобрува апсорпцијата на железо, што го помага растот и развојот на коските и го зајакнува имунолошкиот систем;
Магнезиумот ја подобрува минералната густина на коските заедно со другите здравствени придобивки.
Затоа, костените се корисни за спречување или одложување на појавата на многу болести поврзани со возраста како што е остеопорозата.

Го зајакнуваат имунолошкиот систем

Костените содржат високи количини на витамин Ц, како и големи количини на антиоксиданси, што ги прави одлична храна за да ги вклучите во исхраната за зајакнување на имунолошкиот систем. Витаминот Ц игра витална улога во телото бидејќи помага да се стимулира производството на бели крвни зрнца, кои се суштински дел од имунолошкиот систем бидејќи се борат против странските агенси кои предизвикуваат болести.

Тие му помагаат на срцето

Како извор на полифеноли како што се галските и елагичните киселини, костените можат да помогнат во заштитата на срцето од оксидативен стрес. Костените се и добар извор на калиум, кој е важен за регулирање на крвниот притисок.

Познато е и дека костенот го подобрува здравјето на кардиоваскуларниот систем. На телото му се потребни добри масти за да го балансира холестеролот и костените се полни со нив. Тие го намалуваат секое воспаление во телото, што го намалува ризикот од срцев удар, згрутчување на крвта, остеоартритис и коронарна болест.

Ги ублажуваат дигестивните проблеми

Костените се полни со диетални влакна, кои го поттикнуваат растот на корисни бактерии во цревата. Диететските влакна исто така ја стимулираат перисталтиката во цревата, помагајќи му на телото при движењето на дебелото црево и спречувајќи воспаление и непријатност.

Ја подобруваат когнитивната функција

Костените имаат директно влијание на мозокот и когнитивната функција. Бидејќи содржат големи количини на различни видови на витамин Б, како што се фолати, тиамин, рибофлавин, тие можат да помогнат за подобар фокус и посилна меморија. Овие витамини се поврзани со развојот и функцијата на мозокот, па затоа костените се одличен додаток во исхраната на децата.

Калиумот е познат по тоа што го зголемува протокот на крв во мозокот, го одржува добро оксигениран и ревитализиран, како и по тоа што има позитивен ефект врз целокупното здравје на нервниот систем. Исто така, придонесува за подобра меморија и концентрација.

Поврзани статии

Back to top button