Запознајте го островот на цвеќињата – Еве како изгледа патување во рајот
Блага клима, божествени лубеници, егзотична флора, примамливи кулинарски специјалитети. Тоа е Мадеира, вистинска заводничка од Атлантикот.
Еве како изгледа патување во рајот.
Добредојдовте на островот на цвеќињата и сонцето – Мадеира!
Ова место со право се нарекува остров на вечната пролет. Благодарение на Голфската струја, температурата на островот е пријатна во лето, додека зимите се поблаги. Ова е причината зошто Мадеира важи за една од омилените дестинации за одмор во текот на целата година. Иако овој португалски остров има површина од само 741 квадратен километар, тој нуди многу интересни работи: историски споменици, шарени плоштади и улици во главниот град – Функал, прекрасни градини, живописни села, фантастични пејзажи, необични вулкански кратери, прекрасни природни плажи и волшебен поглед..
На овој остров главните специјалитети се приготвуваат од риба, а најпознатото јадење е еспада – се прави од црни школки, кои се уште ги има само во јапонските води. Има и еспетада, ражничи со ловоров лист и месо. Кабра е исто така типично јадење, а caldeirada de peixe е риба чорба, се разбира, со вино.
Селото Порто да Круз се наоѓа покрај водата на северната страна на Мадеира. Овде ридовите се издигнуваат од морето до височина до 740 метри и нудат спектакуларен поглед. Типичната шарена народна носија не ја носат само членовите на бројни музички групи туку и продавачите на цвеќиња.
На островот Порто Санто, кој припаѓа на Мадеира, ќе го најдете она што им недостига на другите острови во Мадеира – километри песочни плажи, како што е Вила Баеира; поради златно жолтиот песок се нарекува и Илха Дорада. На најпознатиот пазар во Функал владее жива, бучна и весела атмосфера.
Посетителите може да очекуваат богата понуда на цвеќиња, овошје, зеленчук, месо, риба и сирење. Висок околу 590 метри, Пења де Агуја, остров од карпи, изгледа импозантно. Ридот е тешко пристапен, а името го добил по орлите кои некогаш го населувале.
Во целиот свет е познато виното од овој остров, кое не се служи со оброк, туку како аперитив или со десерт.