За што е добар кокосот?
Кокосова вода, кокосово млеко, кокосово масло, чипс од кокос - сите овие производи потекнуваат од кокосот, кој доаѓа од Африка, Америка и Азија.
Денес, кокосот и производите од кокос се распространети низ целиот свет. Овошјето е познато и сакано по својот сладок вкус и се користи во многу рецепти за десерти, па дури и во некои главни јадења. Добра замена за кравјото млеко е кокосовото млеко – се прави со матење на месестиот дел од кокосот и е многу добра опција за оние кои имаат интолеранција на лактоза. Кокосовата вода доаѓа директно од овошјето и може да се пие по пукање на лушпата. Има многу електролити и е многу корисен. А кокосовото масло најмногу се користи со нанесување на кожата за да се хидрира. Се користи и во готвењето, каде што може да послужи како добра замена за сончогледово масло или кравјо путер.
Без оглед на производот, кокосот има непобитни својства кои можат да го поддржат телото. Овошјето е идеално за освежување во лето поради пријатниот вкус.
Еве 5 здравствени придобивки од консумирањето кокос:
1. Високо хранлив, освежувачки и хидратантен
Многу овошја содржат главно јаглехидрати, но во кокосот има многу здрави масти кои се здрави за организмот. Кокосовата вода е идеална за одржување на телото добро хидрирано, а овошјето има многу корисни витамини и минерали кои поддржуваат одредени функции. На пример, кокосот е богат со манган, кој го поддржува здравјето на коските, како и бакар и железо, кои се вклучени во градењето на белите крвни зрнца.
2. Има антибактериски ефекти
Некои студии покажаа дека кокосовото масло може да го спречи развојот на одредени штетни бактерии. Излегува дека овој производ е идеален како средство за дезинфекција и може да спречи болести предизвикани од широко распространети бактерии како што е E. coli.
3. Помага во регулирање на шеќерот во крвта
Кокосот е добар за шеќерот во крвта бидејќи има повеќе масти и помалку јаглехидрати. Исто така е богато со влакна, кои можат да помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта преку подобрување на отпорноста на инсулин. Истражувањата покажаа дека замената на другите масти со здрави масти од кокос може да помогне во намалувањето на шеќерот во крвта.
4. Содржи многу антиоксиданси
Во месестиот дел од кокосот има многу материи кои му помагаат на организмот против оксидативниот стрес. Тие се корисни киселини кои можат да го намалат ризикот од хронични болести и оштетување на ДНК.
5. Може да помогне при слабеење
Здравите масти во кокосот можат да го поттикнат метаболизмот со тоа што предизвикуваат согорување на повеќе калории. Покрај тоа, тие можат да се разложат на молекули наречени кетони, кои го зголемуваат чувството на ситост.