Тајната на сочните плескавици: Сигурно не сте го знаеле овој трик за мелено месо, а чини 0 динари
Сите дома правеле плескавици, ќебапи или ќофтиња од мелено месо. Излегува вкусно, но за да го направите јадењето со мелено месо што е можно посочно, користете мраз. За овој трик не знае секоја домаќинка, а освен мраз, месото треба да биде и свежо. Пробајте го бидејќи ќе се докаже дека делува уште при првиот обид.
Овој трик особено ќе им се допадне на љубителите на плескавица, бидејќи ќе ги направи најдобрите и највкусните досега.
При подготовка на мелено месо се користат еден или два вида месо – по ваш вкус. Зачинете го месото навечер и оставете го покриено со проѕирна фолија во фрижидер. Наутро додадете ситно сечкан кромид и лук. Не мора, но многу го подобрува вкусот. Соединете, обликувајте колачиња или ќофтиња, па повторно покријте со проѕирна фолија и вратете го во фрижидер 20-30 минути.
За 1 кг месо се користат околу 7-10 коцки мраз, кои претходно сте ги искршиле. Брзо измешајте со мелено месо и преобликувајте во куршули или нешто по ваш избор. Мразот ќе го направи меленото месо неверојатно сочно.
Се пржат во тава на врело масло или се пече во рерна. Ако печете, тогаш оди на 180-200°C околу 20 минути.