ЖивотУбави совети

Не фрлајте ги старите пластични шишиња: Ќе ги чувате како очи во глава кога ќе слушнете колку се корисни за дома

Еве неколку идеи како да ги користите пластичните шишиња кои повеќе не ви се потребни на најдобар можен начин.

И самите знаете колку главоболка предизвикува затнат мијалник, а празнењето на мрежата може да биде доста заморно, најмногу поради неговата големина. Затоа, без разлика дали готвите и имате повеќе отпад, или ги миете садовите кои се многу валкани, постои начин да го олесните.

Исечете го шишето на половина и издупчете дупки на дното со нож, а само залепете една од тие куки во аголот на мијалникот и закачете го шишето на неа. Сега можете лесно да ги истурите остатоците од зеленчук или јадења внатре, а потоа едноставно да ги истресете во корпата за ѓубре. Со тоа си ја олеснивте работата, нема да ставате натопен зеленчук во корпата и затоа, тоа значи – помалку протекување, но и помалку непријатни мириси.

Можете да го користите врвот на шишето на два начина. Првиот е за миење садови со жица. За да не се повредите, треба низ средината на жицата да поминете конец, а потоа сето тоа да го вметнете низ отворот на горниот дел од шишето, затегнете го и зашрафете го капачето. Затоа, миењето ќе биде многу полесно, пред се затоа што имате „рачка“, а помали се шансите да се пресечете на жицата, што, како што знаете, може да биде многу незгодно.

Третиот метод е исто така одличен, особено кога се работи за кеси за замрзнување. Зеленчукот и овошјето што ги оставате веројатно ги чувате во замрзнувач во кеси кои сте ги врзале во јазол. Ако згрешите и ја врзете поцврсто, речиси сигурно е дека ќе мора да ја искинете чантата. што не е практично, особено ако ви треба само дел од содржината. Наместо тоа, поминете го горниот дел од торбата низ горниот дел од шишето, а потоа зашрафете го капачето повторно. Овошјето и зеленчукот ќе бидат зачувани, а полесно ќе дозирате онолку колку што ви треба. После тоа, едноставно вратете го капакот, зашрафете го и оставете го во замрзнувач. Практично, нели?

Поврзани статии

Back to top button